Zlato za kuvara iz Čečine

Momčilo Stevanović iz Čečine osvojio je dve zlatne medalje na međunarodnom takmičenju kuvara.

Ovaj mladi kuvar niže samo zlatne medalje u kulinarskim specijalitetima na gotovo svakom takmičenju u svojoj kategoriji.

Ovog puta, zlatno odličje ovojio je na 12. Međunarodnom prvenstvu Crne Gore turističkih i ugostiteljskih radnika. Takmičenje je održano u Budvi, u petak i subotu, 20 i 21.aprila.

Na ovom kulinarskom nadmetanju učestvovalo je oko 300 takmičara iz Srbije, Hrvatske,Slovenije, Makedonije,Grčke, Rusije, Albanije, Holandije…

  • Učestvovalo je oko 15 zemalja, a takmičarske kategorije su bile mnogo brojne. Ja sam se takmicio u kategoriji spremanje jela na moderan način, gde sam osvojio prvo mesto, a u subotu sam se takmkčio spremanju jela u nacionalnoj kuhinji gde sam pripremao rostilj. Svinjske vešalice,ćevape,pljeskavice,pileće belo, svinjski minjoni,pileća krilca,pečeno prase i jos mnogo toga. – rekao je kuvar Momčilo u izjavji za radio Koprijan.
  • Sve specijalitete nacionalne kuhinje koje smo na tom takmicenju spremili bili su servirani prisutnim gostima i takmičarima, negde oko 200 prisutnih.

kako ističe “Zlatni kuvar” sudije su bile oduševljene njegovim sposobnostima i inovacijama u pripremi jela na moderan način, pa je dobio samo reči hvale i apaluz eminentnih kuvara, što je za njega bila velika čast i priznanje.

– Što se tice moderne kuhinje spremao sam pileće belo meso punjeno mocarelom, bebi spanaćem i orasima. Od priloga sam imao integralni pirinač za suvim grožđem i bademima, a sos je bio od korenastog povrća i biljke komorač.- sa ponosom ističe Momčilo.

Sudije su mu dale maksimalni broj poena što, je kako kaže kuvar iz Čečine, bila za njega velika čast jer su degustaciju njegovog rada ocenjivala zvučna imena iz sveta kulinarstva, među njima i nadaleko poznati Steva Karapandža,  i dali maksimalni broj poena sto je za mene bila velika cast jer sudili su sudije iz Slovenije,Hrvatske Steva Karapandza, eminentni gastronomi  iz Izraela Grčke i Španije.

  • Bili su oduševljeni spojem mesa sa sosom od komorača, koji se kuva u mleku, i načinom moje pripreme i održavanja higijene tokom rada u takozvanom boksu gde svaki takmičar ulazi i radi svoj rad 45min.A što se tice nacionalne kuhinje svi mogući članovi žirija su usmeno i pred svima proglasili naš roštilj jedinstvenim u svetu, odlikovani smo zlatnim medaljama- završava priču Momčilo

Dodajmo i to da zlatni kuvar nije bio jedini predstavnik iz Srbije, već je bio jedan od takmičara ispred niškog Udruženja Kuvara.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *