Zvanično bez velikih potresa na evidenciji NSZ za doljevački kraj, ipak Beneton i Jura počeli sa otpuštanjima

Pored brige za zdravlje u doba korone velika strepnja je i očuvanje radnog mesta, a strah od gubitka posla u slučaju velikog broja radnika i u svetu i kod nas, jednak je strahu od ove nove bolesti. Ipak, zvanični statistički podaci o kretanju broja nezaposlenih kod nas, bar prema trenutnom stanju stvari, nisu tako loši.

Naime, na kraju aprila meseca 2020. godine na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje bilo je 513 052 nezaposlenih, a od tog broja 3 431 je bio zaposleno, ali je ostao bez posla, dok je na kraju februara meseca, uoči detektovanja prvih slučajeva virusa korone kod nas posao tražilo 516 508 ljudi, a 12 784 je spadalo u kategoriju onih koji su bili zaposleni, ali su dobili otkaz. Poredjenja radi na kraju marta meseca ove godine posao nije imalo 514 199 ljudi, a njih 7 782 je ostalo bez posla tokom tog meseca.

Posmatrano po okruzima u Nišavskom upravnom okrugu 35 919 bilo je nezaposleno na kraju aprila meseca, dok je ta cifra na kraju februara bila 36 057.

A evo kakva je situacija u opštini Doljevac. Kako pokazuju podaci NSZ-a kraj meseca aprila 964 ljudi, od toga 373 žene, dočekalo je bez posla, dok je novoprijavljenih bilo devetoro. Na kraju februara osoba bez posla je bilo 973 (381 žena), a novoprijavljenih je bilo 91. Poredjenja radi tokom marta 982 naših stanovnika (383 žena) nije imalo posao.

Da li su tome doprinele aktivne mere Vlade donete u cilju očuvanja radnih mesta, ili ovdašnje poslodavce kriza nije u ogromnoj meri pogodila ili će se njeni efekti tek pokazati u narednom periodu ostaje da se vidi, ali neminovno je da imunih na ovu globalnu zdravstveno-ekonomsku krizu ili neće biti ili će bih biti veoma malo.

Zato mnogi strepe od dešavanja na tom polju već tokom ovog meseca, tim pre jer su velike kompanije koje posluju u ovom delu zemlje već počele sa otpuštanjima. Jedan od kooperanata firme Beneton u Nišu je u procesu likvidacije, a iz ovog pogona, kako smo nezvanično saznali, dvadesetak radnika sa područja opštine Doljevac je ostalo bez posla. Takodje, prema našim saznanima i kompanija Jura iz Niša ovih dana smanjuje broj svojih zaposlenih, iako je u jeku pandemije virusa korona od svih radnika zahtevala da se vrate na posao, što su oni od 24.aprila i uradili, kada je rad počeo u punom kapacitetu. Uglavnom, prema rečima nekih od zaposlenih u ovoj fabrici, bez posla ostaju radnici na odredjeno vreme, kojima se nakon isteka ugovora o radu, isti ne produžava.Treća smena na pojedinim linijama, naglašavaju, je od danas ukinuta, a svakog dana na nekoj od traka proizvodni proces se ne obavlja. Ima i radnika koje firma šalje na plaćeno odsustvo.

Leoni u Malošištu, prema našim informacijama, od juče je pokrenuo BMW traku, nakon pauze zbog pandemije, dok Jaguar još uvek ne radi, a za sada nema najava da bi i u ovoj fabrici moglo doći do smanjenja broja zaposlenih.

Dodajmo na kraju i to da se istraživanja nekih organizacija iz nevladinog sektora, kose se sa zvaničnom statistikom. SeConS grupa za razvojnu inicijativu uz podršku Friedrich Ebert fondacije, na primer, tvrdi da je u Srbiji 200 000 ljudi, što je oko 8 odsto zaposlenih, tokom pandemije ostalo bez posla, a polovina njih zato što je poslodavac obustavio rad. Petini od ukupnog broja nije ponuđen novi ugovor nakon što je prethodni istekao. U većini ostalih slučajeva zaposleni su bili prinuđeni da daju otkaz jer u uslovima vanrednog stanja, ukidanja javnog prevoza, zatvaranja obdaništa i škola i obustave socijalnih usluga podrške za starije, nisu mogli da se organizuju da odlaze na posao i preuzmu povećane obaveze brige o članovima porodice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *