Odlična inicijativa i sjajan primer organizovanja obuke za ličnog pratioca invalidne dece u Doljevcu

U toku je obuka  za ličnog pratioca invalidnog deteta u organizaciji udruženja invalida “Živeti uspravno” iz Doljevca. Obuka će trajati tri dana, a već desetak lica, sa teritorije opštine Doljevac, pohađaju ovu obuku , rekla je sekretar ovog udruženja Dragana Božić.  Predavači na ovoj obuci su iz NVO „Inkluzija danas“ iz Prokuplja, Katarina Majkić i Ivica Krstović.

Inače, ovaj projekat podržala je lokalna samouprava, a redavanja su organizovana u zgradi doljevačke lokalne samouprave, od četvrtka do subote, od 9 do 15 časova.

  • Udruženje invalida “Živeti uspravno” Doljevac je u  saradnji sa ovdašnjom lokalnom samoupravom i NVO “Inkluzija danas” iz Prokuplja organizovalo ovu obuku za ličnog pratioca deteta. Ovo smo ostvarili zahvaljujući lokalnoj samoupravi koja je raspisala konkurs gde smo mi konkurisali. Obuka se vrši za 13 lica koja će kasnije moći da budu  radno angažovani kao  pratioci invalidne dece.  – rekla je sekretar doljevačkog udruženja Dragana Božić.

Katarina Majkić iz NVO “Inkluzija danas” iz Prokuplja, koja sprovodi ovu obuku , kaže da je ovo odlična inicijativa i sjajan primer umreženosti ljudi na lokalu kako bi pokrenuli uslugu  lični pratilac deteta , odnosno osoba koje pružaju podršku detetu u obrazovnom sistemu.

  • Svako dete ima pravo na kvalitetno obrazovanje, dakle ima pravo da pohađa vrtić ili školu,  mnoga deca sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom  to ne mogu bez ličnog pratioca i zbog toga je sistem socijalne zaštite prepoznao ovu uslugu kao veoma važnu.  Ova usluga je trenutno u Srbiji u razvoju i mnoge opštine pokreću uslugu lični pratilac deteta i nadamo se da će ovde u Doljevcu, uz podršku lokalne samouprave, kao i NVO “Inkluzija danas” i udruženja „Živeti uspravno” biti konstituisana i ovde.- rekla je Katarina Majkić, licencirani predavač, u izjavi za radio Koprijan.

Obuka ima za cilj  obuči buduće lične pratioce o samoj vrsti posla, kao I šta je to što lični pratioci treba da radi ,kako je to predviđeno I  predstavljeno zakonom I pravilnicima, jer ovo je usluga socijalne zaštite , tako da lični pratioci moraju da steknu osnovne predstave kako uopšte funkcioniše sistem socijalne zaštite, kako funkcioniše obrazovni sistem i gde je njihovo mesto u čitavom tom procesu, rekla je Katarina Majkić na predavanju.

  • Imamo 13 polaznika na obuci ,što je po meni,  sasvim solidan broj za ovu malu sredinu i moram da kažem su polaznici obuke vrlo motivisani jer su se prepoznali  tom svom budućem poslu.  Tako da, iskreno,  verujem da će ova usluga u opštini Doljevac vrlo brzo zaživeti i da će deca, koja imaju potrebu za ličnim pratiocem, to svoje pravo  da ostvare .- dodala je Katarina Majkić.

Ivica Krstović iz NVO “Inkluzija danas” iz Prokuplja dodaje da ova organizacija ima niz aktivnosti I obuka , a ne samo za lične pratioce .

  • Naša organizacija, pored obuke za lične pratioce invalidne dece, sprovodi i obuke za za negovateljice i pomoć u kući. Sve naše obuke su  akreditovane  kod Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu i polaznici nakon završetka obuke  dobijaju sertifikate koji važe  kako  u zemlji , tako I u inostranstvu.  Naš cilj je da ovakve vrste obuka sprovedemo , pored Doljevca, i u određenim opštinama na jugu Srbije, kako bi napravili jednu mrežu I kako bi nastupale zajedno u timu.- rekao je  Ivica Krstović u izjavi za radio Koprijan.

 

M.JOVANOVIĆ

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *