Borba sa vodenom stihijom trajala cele noći- evakuisano oko 100 ljudi

Posle proglašenja vanredne situacije na delu teritorije opštine opštine Dolјevac, noćas je 65 lјudi iz Šarlinca, među kojima je bilo 13 dece, evakuisano  zbog izlivanja reke Toplice i smešteno u Dom kulture u tom selu dok su 4 porodice raspoređene kod rođaka, kaže se u saopštenju Nišavskog upravnog okruga.

Voda je, prema prvim procenama, ugrozila pedesetak domaćinstava.

U selu Šainovac desetoro lјudi smešteno je u prostorijama Crvenog krsta u Doljevcu.

Pola sata pre ponoći, izgrađen je  dodatni  bedem pored lokalnog puta Dolјevac-Šarlinac-Volјčinac ka Toplici.

Dopremlјeno je 10 kamiona šlјunka kod Doma za odrasla invalidna lica Dolјevac i deo mehanizacije i lјudstva koje je do ranih jutarnjih sati ispumpavalo vodu iz podruma Doma. Sat vremena posle ponoći evakuisani su stoka i živina  porodice u Dolјevcu  jer je voda prodrla u dvorište.  Jutros oko 3 sata, vodostaj na  Toplici počeo je da opada. Izlivanjem Toplice poplavlјeno je oko 300 hektara zemlјišta.

Na terenu je bilo 26 pripadnika Odreda žandarmerije, 10 policajaca, 9 pripadnika Uprave za vanredne situacije i 80 lјudi iz Dolјevca.

Kako se navodi u saopštenju Nišavskog upravnog okruga  u 22:45 je počela evakuacija oko 80 lјudi u Šarlincu.  Pet minuta kasnije reka je probila prvi bedem, pa su postavlјeni džakovi i prokopan kanal na delu reke kako ne bi bila ugrožena brojna naselјa.

Pola sata pre ponoći voda je probila i drugi deo bedema i poplavila dvorišta 10 domaćinstava ali nije ušla u kuće.
Zbog aktuelne situacije opština Dolјevac proglasila je oko 20 časova vanrednu situacija na delu teritorije.

I vodostaj Južne Morave je u porastu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *