Danas počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa u Doljevcu

Vakcinacija protiv sezonskog gripa počinje danas u doljevačkom Domu zdravlja. Kako kažu nadležni ove godine nabavljeno je 510 doza cepiva i vakcinacija biće sprovedena kako u Doljevcu, tako i su svim ambulantama na teritoriji opštine Doljevac. Potrebno je samo da se pacijenti koji spadaju u rizične grupe jave svom izabranom lekaru koji će, nakon procene zdravstvenog stanja pacijenta, izdati nalog za vakcinaciju. Ove godine, prvi put, obezbeđena je  četvorovalentna vakcina protiv gripa, koja obuhvata dva tipa A virusa i dva tipa B virusa.

Nadležni iz doljevačkog Doma zdravlja apeluju na sve osobe koje su pod povećanim rizikom za nastanak komplikacija ukoliko dođe do infekcije, da se u narednim danima vakcinišu i dodaju da je potrebno dve do tri nedelje da se stvori imunitet koji bi organizam zaštitio od infekcije.

Besplatnu vakcinu uz nalog izabranog lekara mogu da dobiju hronični bolesnici, osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima, oboljenjima respiratornog sistema, metaboličkim oboljenjima uključujući dijabetes, gojazni, osobe sa bubrežnom insuficijencijom, malignim oboljenjima i trudnice.

Vakcinu o trošku države imaju upravo da prime i osobe koje se zbog prirode posla nalaze pod povećanim rizikom, a to su zaposleni u zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *