Održana Prva međunarodna smotra folklora u Čapljincu

Juče je u Čapljincu održana Prva međunarodna smotra folklora. Nastupila su kulturno-umetnička društva iz naše opštine, ali i iz inostranstva. Smotra folklora održana je u centru Čapljinca, sa početkom u 14 sati, a nastupila su folklorna društva iz Čapljinca, Međe, Donjeg Brijanja i Malošišta. Svoje igračko umeće prikazali su i gosti iz Makedonije, odnosno kulturno-umetničko društvo „Euroart“ iz Štipa.

Kako kaže Ivana Ranđelović iz Čapljinca, jedan od organizatora ovog druženja, ideja se rodila još prošle godine, posetom učiteljice iz Makedonije našoj opštini.

  • Učiteljica Viktorija iz Makedonije bila je prošle godine u Čapljincu i videla je nastup KUD-a iz Čapljinca. Ona nas je pozvala da budemo njihovi gosti kada obeležavaju Dan škole -istakla je Ivana Ranđelović u izjavi za radio Koprijan.
KUD “Euroart” Štip

Članovi KUD-a Čapljinac, u oktobru prošle godine, gostovali su u Makedoniji, odnosno svoje igračko umeće pokazali su učenicima Osnovne škole „Slavejko Arsić“ u Štipu.

Ove godine, roditelji dece, čiji su mališani članovi ove folklorne grupe, organizovali su Prvu međunarodno smotru folklora.

Ivana Ranđelović kaže da su pored gostiju iz Makedonije nastupila i kulturno umetnička društva iz našeg kraja.

  • Meni je drago što je veliki broj ljudi došao da vidi nastup naše dece i gostiju. Pored domaćina, KUD-a Čapljinac, nastupili su i KUD „Međa“ iz Međe, KUD „Sloboda“ iz Donjeg Brijanja i KUD Malošište, kao i gosti KUD „ Euroart“ iz Štipa. Mi roditelji, čija su deca članovi folklornog društva, sami smo i o svom trošku organizovali ovo druženje. Mi imamo otvoren poziv, da i ove godine putujemo u Štip i budemo opet gosti OŠ „Slavejko Arsić“- istakla je majka Staše Ranđelović, koja je član KUD-a Čapljinac.
Gosti iz Makedonije

Ona je dodala da se nada da će ova smotra folklora postati tradicionalna i da će sledeće godine veći broj kulturno-umetničkih društava uzeti učešća.

  • Želja nam je da ova manifestacija postane tradicionalna, da Čapljinac sledeće godine bude domaćin, ne samo gostima iz Makedonije, već i šire. Nadam se da ćemo tokom godine, kada deca budu nastupala u raznim mestima i gradovima, kod nas i u inostranstvu, širiti krug prijatelja i sledeće godine budemo domaćini velikom broju gostiju- rekla je Ivana u izjavi za naš radio.

Na kraju razgovora je istakla da se nada da će sledeće godine obezbediti i sponzore, ali i privući veći broj posetilaca, kako bi „Međunarodna smotra folklora“ u Čapljincu postala ugledna manifestacija i kroz ovakva druženja negovali naše kulturno nasleđe.

M.Jovanović, foto: I.Ranđelović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *