Oko 650 osoba vakcinisano protiv covida19 u našoj opštini

Vakcinacije je, nakon dva dana pauze tokom vikenda, nastavljena početkom ove nedelje u doljevačkom Domu zdravlja. Do sada je vakcinisano oko 650 osoba iz naše opštine, kažu u ovoj ustanovi.  Dnevno se vakciniše do pedesetak stanovnika, po unapred utvrdjenim terminima, kako se ne bi stvarale velike gužbe, koja su u vreme vladajuće pandemije rizične, mada je bilo dana, naročito na početku ovog procesa, kada je i stotinu ljudi dnevno bilo obuhvaćemo vakcinacijom.

Velike gužve su i bile razlog da se odustane od ideje da se vakcinacija omogući svima koji su u datom trenutku želeli da prime cepivo, bez obzira na to da li su se prijavili za vakcinaciju ili ne, jer su se stvarali veliki redovi u gotovo celoj zemlji.

Sada je neophodno najpre se prijaviti preko portala eUprave ili kol centra na broj 0800 222 334, a na vakcinaciju se ide isključivo posle poziva nadležnih, dobijanja SMS poruke ili obaveštenja pristiglog mejlom, sve u zavisnosti od toga koje ste kontakt podatke ostavili.

Od 10. februara počinje i proces revakcinacije onih koji su medju prvima primili cepivo u našoj opštini, a svi oni će takodje biti obavešteni o svojim terminima za primanje druge doze zaštite od covida19.

Inače, kako nam je rečeno u doljevačkom Domu zdravlja, ovdašnji stanovnici su dobijali do sada kinesku vakcinu, a iako ima najava da će uskoro stići i ruski Sputnjik V, još uvek nema preciznijih informacija o tome. Ono to se zna je da će se vakcinacija i kada je u pitanju ovo cepivo vršiti po prioritetnim grupama, a zdravstveni radnici su prvi na tom spisku, zbog rizika svog posla.

Inače, državni sekretar u Ministarstvu zdravlјa Mirsad Đerlek izvio je danas da je interesovanje za vakcinaciju i više od očekivanog i da se trenutno preko 850.000 lјudi prijavilo. On je za RTS rekao da bi do srede broj vakcinisanih protiv koronavirusa mogao da pređe pola miliona i da se danas nastavlјa vakcinacija na 140 punktova u Srbiji.

Inače, Agenciji za lekove i medicinska sredstva od početka vakcinacije do danas prijavlјena je 71 neželјena reakcija na vakcinu protiv virusa korona, kaže direktor Agencije Saša Jaćović i dodaje da nije bilo neočekivanih reakcija na vakcinu.On je za Tanjug rekao da su neželјene reakcije uobičajene – bolno mesto primene, otok, povišena temperatura, bolovi u mišićima, groznica, da su reakcije kratkotrajne i da nema mesta za zabrinutost.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *