Zapušeni kanali opet uzork poplava u Doljevcu

Novi poplavni talas bujičnih potoka zbog velike količine padavina tokom vikenda ugrozio je delove pojedinih sela, pre svega Belotinca, Orljana, Šarlinca, Šainovca, Mekiša.

Prema izveštaju Štaba za vanredne situacije oštećen je most u Ćurlini koji je i zatvoren za saobraćaj. Putari  su završili radove na alternativnom pravacu gde se odvija saobraćaj, tako da do Perutine se sada može putničkim automobilom zaobilaznim putem, pored crkve. Takođe, prema najnovijim infomacijama neznatnoo je oštećen je i loklani most u Knežici u ulici Kralja Milana, na kome su se javile manje pukotine, ali je most trenutno bezbedan i saobraćaj se odvija nesmetano.

Nadležne  ekipe su na terenu i  vrše ispumpavanje vode iz dvorišta i eventualno podruma u Belotincu i Šainovcu. Kako kažu u Štabu trenutno još uvek ima vode na nižim tačkama terena.

Preventivno evakuisanih desetak stanovnika iz Šainovca zbrinuti su u prostorijama Crvenog krsta Doljevac, voda nije prodrla u njihove kuće, ali su poplavljena dvorišta.

U Šarlincu ekipe su juče bile na terenu sa mehanizacijom, nema ugroženih objekata, ali na nižim tačkama u naselju i dalje ima vode.

Slična situacija je u Orljanu, a najvažnije je da u ovom poplavnom talasu nema ugroženih kuća u naselju.

Kako kaže direktor JKP Doljevac Dalibor Stamenković oštećen je lokalnu put u Belotincu, tačnije od ulice  29.novembra ka Domu kulture, jer je tu otvoren kanal kako bi usmerili bujicu nadošle vode da ne bi napravila još veću štetu. Takođe, zbog zapušenog kanala u Šarlincu morali su da da u jednom delu usmere vodu tako da je ona, umesto domaćinstva, poplavila fudbalski teren.

Prema nekim procenama trenutna poplavljena površina je oko 50 hektara, odnosno polјoprivredno i neplodno zemlјište. Vodotoci koji su se izlili vratili su se u svoja korita, a pod vodom i danas su ostale niže tačke terena u naselјima Belotinac, Šarlinac i Šainovac

Javno komunalno preduzeće Doljevac uvelo je 24-časovno dežurstvo i njihovo ljudstvo i mehanizacija su na terenu i pomažu ugroženim stanovnicima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *