Opštini Doljevac ne prete poplave zbog naglog topljenja snega

Upozorenje RHMZ o intenzivnom topljenju snega, opet aktuelizuje priču o porastu vodostaja reka u Srbiji, pa i u opštini Doljevac. Ovdašnja lokalna samouprava, je kako kaže za radio Koprijan Jovica Pešić, načelnik za privredu i  finansije, u predhodnom periodu uradila mnogo na uredjenju korita reka, potoka i kanala u opštini Doljevac. Ipak, još nekoliko tačaka i dalje je kritično, ali  se, ističe naš sagovornik, radi i na njihovom rešavanju, jer je već pokrenuta procedura za izradu potrebne  projektno-tehničke dokumentacije. Konkretno, radi se o dve  kritične tačke. Jedna je u Šarlincu na reci Toplici, na vodotoku  prvog reda, a druga  na kanalu Kruševica, koji se sa niške deponije, spušta do D. Medjurova, Belotinca i Čapljinca.

Prema zvaničnoj informaciji koju smo dobili iz Vodoprivrednog centra „Morava“ u Nišu, uradjen je generalni projekat za regulaciju kritičnog dela toka Toplice, od strane Instituta Jaroslav Černi. Ove godine biće uradjena i projektno-tehnička dokumentacija za regulaciju Toplice, koja ugrožava deo katastarske opštine Šarlinac. Već neko vreme problem je i kanal koji se spušta  sa niške deponije i pravi veliki problem Belotincu i Čapljincu. Duže vreme postoji inicjativa da se uredi i ta kritična tačka, a plan je da se kanal preusmeri u Knežičku reku, koja bi takodje trebalo da se dodatno uredi do ulivanja u J.Moravu, i tako trajno reši ovaj veliki problem, kaže Pešić.

Još jedan manji problem postoji na takozvanom Dulin potoku, medjutim, kako ističe Pešić radi se o problemu koji je nastao nelegalnom gradnjom, na mestu koje za to nije predvidjeno, što remeti tok vode.

I pored toga, kako dodaje naš sagovornik, što se prema trenutnom stanju hidrološke situacije ne očekuju u narednom periodu veći problemi u opštini Doljevac sa vodostajem reka koji bi mogli biti opasni po ljude i objekte, opština ima raspoložive kapaitete da deluje ukoliko bude bilo potrebno.

J.Kozomara

One thought on “Opštini Doljevac ne prete poplave zbog naglog topljenja snega”

  1. Neznam kava je siguacija sa “TORINSKI POTOK” koji polazi sa pejkovackog brda,prolazi preko polja Voljcinac,Sarlinac i Orljane.Potok prihvata svu vodu koja se spusta od brdo :Pejkovac,Samarinovac,Drzanovac,Mekis i Orljane. Svake godine potopi vise domacinstva u Voljcinac i puno u Sarlinac jer prolazi maltene koz sred sela. Poljoprivredno zemljiste minimum sto (100) hektara poplavi. Pomenuti potok vec u Sarlincu menja ime i dobija ime “bara”,verovatno zato sto na putevima nema prpousta ili mosta pa se voda zadrzava skoro celo leto. Ovaj potok ima svoj vodotok koji je 1937 god.ostavljen kada se revidirale zemisljisne knjige. Medjutim putevi su nasipavani a propusti zatrpavani, dok potocni deo je pretvoren u obradljivu povrsinu jer unazad par godina nisu imale padavine pa ni poplave. Pored sve navedeno u s.Voljcinac je uradjena komasacija i samim tim vratili su tok potoka u prvobitno stanje (vise godina je potok bio preusmeren u reku Toplicu pre s.Voljcinac. Uredjenje ovog potoka je zanemarenuci izdatak,bolje receno manje bi kostalo od stetu koju on napravi kad jednom domacinstva i polje poplavi,a desava se da viseputa godisnje plavi . Pozz

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *