Osnovno obrazovanje odraslih u Dolјevcu- Zbog rekonstrukcije škole nastava se održava u Malošištu, otvoren poziv za upis polaznika, a školovanje je besplatno sa plaćenim putnim troškovima

Već šestu godinu za redom OŠ „Lela Popović“ iz Miljkovca sprovodi u projekat „Druga šansa“, odnosno organizuje nastavu za odrasle, polaznike Osnovnog obrazovanja.

Od 2018. godine otvorila je isturena odeljenja u Doljevcu i Žitorađi i uspešno realizuje nastavu, a kroz ovu školu do prošlo je oko 300 polaznika, odnosno oko 60 odraslih polaznika svake školske godine. Školovanje je potpuno besplatno, a škola organizuje prevoz koji je besplatan za polaganje završnog ispita do matične škole u Milјkovcu.

Polaznici škole su sve osobe starije od 15 godina, a gornja granica ne postoji, primera radi u prethodnoj školskoj godini najstariji polaznik u Dolјevcu je bio 1959.godište a od ove školske godine imaće polaznika koji je 1958.godište, kaže učiteljica Ljiljana Dejanović koja drži nastavu za teritoriju opštine Doljevac.

 • Zvanično, upis se vrši od aprila do kraja juna meseca svake godine. Osim toga, upis se može vršiti i tokom školske godine i tom prilikom polaznici dobijaju obaveštenje kada će krenuti u školu jer ne mogu da započnu školovanje za vreme trajanja školske godine. Školovanje je potpuno besplatno i dostupno za sve starije od 15 godina. Osnovno obrazovanje odraslih je otvoreno za sve potencijalne korisnike bez obzira na životno doba, socijalnu, etničku, versku ili bilo koju drugu pripadnost. Tokom školovanja polaznik potpuno besplatno dobija sve što je potrebno za rad: sveske, olovke, udžbenike, materijale za rad i vežbanje itd. Polaznici koji su se do početka školovanja u našoj školi redovno javlјali na evidenciji Nacionalne službe za zapošlјavanje, stiču prava za refundiranje putnih troškova, odnosno dobijaju naknadu za prevoz od kuće do škole. – kaže učiteljica Ljiljana.

Dodaje da školska godina počinje 2. oktobra i o da će se nastava održavati u školi u Malošištu zbog rekonstrukcije škole u Doljevcu.

 • Nastava za polaznike osnovnog obrazovanja odraslih počinje 1.oktobra i traje 30 radnih nedelјa što znači da se završava negde krajem maja. Ukoliko postoji potreba, školska godina se produžava za još nedelјu ili dve kada se realizuje dopunska nastava. Uglavnom početkom maja kreće pripremna nastava za polaganje završnog ispita za polaznike trećeg ciklusa. Nastava u Dolјevcu se realizuje u prostorijama OŠ „Vuk Karadžić“ u Dolјevcu a časovi su u vidu blokova. Blok je sastavlјen od dva časa i svaki traje po 30 minuta što znači da jedan blok traje sat vremena. Polaznici se u školi zadržavaju najviše tri sata u zavisnosti od rasporeda časova. Dakle, ne zadržavaju se svakodnevno po tri sata. Ove godine nastava će početi 2.oktobra i realizovaće se u školi u Malošištu jer je u toku rekonstrukcija škole u Dolјevcu- kaže Dejanovićeva.

  Kolektiv škole u opštini Doljevac

Ove godine u Osnovnom obrazovanju odraslih u Dolјevcu ima 78 polaznika u sva tri ciklusa.

 • Formirali smo jedno odelјenje prvog ciklusa, dva odelјenja drugog ciklusa i dva odelјenja trećeg ciklusa. Od školske 2021/22.godine broj polaznika se polako povećava tako da smo školske 2021/22. imali 61 polaznika, a sada već prošle godine tj. školske 2022/23. imali smo 67 polaznika. Od 2018.godine kroz našu školu je prošlo oko 300 polaznika, u proseku po 60 polaznika svake godine u sva tri ciklusa- dodaje učiteljica Ljiljana.

Iz ove škole ističu da je jedan od problema  polaganje završnog ispita. Ljudi prođu kroz sva tri ciklusa i kada dođe vreme za završni ispit ne pojave se da polažu.

 • Mi shvatamo da je to period kada su aktuelni nadničarski radovi, uglavnom berba višanja i malina i da lјudi ne žele da izgube dnevnicu za sat ili dva na ispitu ali moraju da shvate da se tri godine školovanja ne smeju baciti tek tako. To kažem iz razloga što polaznik koji ne polaže završni ispit ne može dobiti svedočanstvo o završenom osnovnom obrazovanju i uverenje o obavlјenom završnom ispitu. Svakako dobija svedočanstvo o završenom 7 i 8. razredu ali to ne znači da je završio osnovno obrazovanje. Zbog toga stalno ističemo važnost polaganja završnog ispita- dodaje učiteljica.

Kao drugi problem navode, ako ne i najveći, je sam upis u školu. Školski tim ne čeka da polaznici sami dođu u školu. Izlaze na teren i  tražimo polaznike.

 • Međutim, problem je u tome što lјudi nemaju poverenja, ne znaju ko smo jer nismo dovolјno promovisani na lokalnom nivou. Niko ne govori o obrazovanju odraslih i lјudi ne znaju da uopšte tako nešto postoji na teritoriji opštine Dolјevac. Onda krećemo u objašnjavanje ko smo, šta smo, čime se bavimo i šta je naš cilј, koje su prednosti svega toga što radimo- kaže Ljiljana.

  Polaznici Osnovnog obrazovanja

Najviše polaznika imaju iz Pukovca i Malošišta gde su lјudi shvatili prednost ove vrste obrazovanja. Sami dolaze na upis, uglavnom oni koji naiđu na problem prilikom zapošlјavanja jer više niko ne želi da zapošlјava bez osnovne škole ili žene koje ne mogu da budu hranitelјi jer je jedan od uslova završena osnovna škola.

Treći problem je pohađanje nastave.

 • Da budemo jasni, polaznik nije u obavezi da svakodnevno pohađa nastavu ali je u obavezi da 2-3 puta nedelјno dolazi na nastavu. Na mesečnom nivou to je 8-12 puta. Opet naglašavam, razumemo da je oktobar i proleće kritično zbog radova u polјu ali apelujemo da se ta kvota ispuni tokom zimskih meseci. U globalu neophodna nam je podrška lokalne samouprave- dodaje učiteljica Ljiljana koja realizuje nastavu za odrasle.
Podela svedočanstva o završenom ciklusu obrazovanja

Što se tiče putnih troškova, napominju da  oni zavise od broja dolazaka na nastavu što znači da što više polaznik dolazi u školu primaće veću naknadu za put, a putne troškove ne isplaćuje škola već Nacionalna služba za zapošlјavanje kojoj na kraju svakog meseca šalju dolaznost za tekući mesec. Tokom školske godine, andragoški asistent ima obavezu da prati i sagledava materijalno stanje, uslove života i funkcionisanje porodice svakog polaznika. Na osnovu toga školski tim odlučuje kojim polaznicima će dodeliti pomoć u vidu garderobe, hrane i kućne hemije. Akciju organizuje sama škola i nastavnici, a akciji se mogu pridružiti svi lјudi koji su u mogućnosti da pomognu.

 • Našu školu ne pohađaju samo Romi kao što vlada neko opšte mišlјenje već smo jako mešoviti. Možemo se pohvaliti time da su neki naši bivši polaznici sada uspešni lјudi koji su na najbolјi način iskoristili školovanje. Napomenula bih i to da mlađi polaznici koji kod nas završe treći ciklus a imaju do 17 godina, mogu da nastave srednje obrazovanje u nekoj od redovnih srednjih škola- kaže na kraju učiteljica Ljiljana Dejanović.

Za završni ispit polaznicima obezbeđujemo besplatni prevoz do matične škole u Milјkovcu.

 

Foto: Lj.D.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *