Sutra crveni meteoalarm zbog visokih temperatura!

U Srbiji se danas  i u utorak, prema najavi meteorologa, očekuju visoke temperature i do 38, a sutra će biti najtopliji dan u nedelji, ali i dosad u ovoj godini, a temperatura u hladu iznosiće 39 stepeni, pa stručnjaci savetuju da u takvim ekstremnim prilikama treba rashladiti prostorije, izbegavati fizičke aktivnosti, uzimati više tečnosti, izbegavati boravak napolju u najtoplijem delu dana. Osetljiva populacija, deca, trudnice, stari, oboleli od hroničnih bolesti, imaju smanjenu sposobnost prilagođavanja i zbog toga oni sami, kao i njihovi najbliži, treba da obrate posebnu pažnju na brigu o zdravlju i ponašanju u letnjim mesecima, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanovic Batut”.

I za utorak važi upozorenje na opasne pojave. Moguća je lokalna pojava grmljavina sa ili bez padavina. Za istočnu, jugoistočnu Srbiju, Pomoravlje  i Kosovo i Metohiju RHMZ je oglasio crveni meteoalarm, što znači vreme je vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost lјudi i životinja. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi.

Prema navodima RHMZ za sutra se prognoziraju maksimalne dnevne temperature, u pojedinim delovima zemlje, preko 38 stepeni. Stručnjaci savetuju da u ekstremnim prilikama treba rashladiti prostorije, izbegavati fizičke aktivnosti, uzimati više tečnosti, izbegavati boravak napolju u najtoplijem delu dana. Ovakav toplotni talas može da bude pravi šok za naš organizam i stručnjaci tvrde da tokom ovakvih temperatura moramo biti lagano obučeni i koristiti garderobu sačinjenu od prirodnih materijala, nikako sintetiku.

Savetuje se da se ne izlazi iz kuće nakon 10 sati, a pogotovo starijim osobama u periodu od 10 do 17 sati. Treba izbegavati alkohol i smanjiti unos kafe i gaziranih bezalkoholnih pića. Uzimajte manje, a češće obroke. Izbegavajte hranu sa visokim sadržajem proteina, navodi se u saopštenju.

U sredu je moguće prolazno naoblačenje sa pljuskovima, grmljavinom i manjim padom temperature. Od četvrtka će u većini mesta biti pretežno sunčano, poslepodne uz razvoj oblačnosti. Kratkotrajni pljuskovi s grmljavinom očekuju se uglavnom u brdsko-planinskim predelima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *