U Nišu počela analiza uzoraka na Covid-19 sa aparatom koji je donirala Amerika

Medicinski fakultet u Nišu, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, poceo je od 18.4.2020. da radi testiranje uzoraka biološkog materijala bolesnika na prisustvo COVID-19 infekcije, objavio je na svom fejsbuk profilu doktor Dragan Milić , direktor kardiohirurgije u KC Niš . On je napisao da se za analizu uzoraka koristi  najsavremeniji real-time PCR aparat Quant Studio 5 koji je doniran od strane Komande Americke vojske za Evropu (poslednja reč tehnologije) i prateća oprema Medicinskog fakulteta.

Ekipu predvode  mladi  stručnjaci   dr Vukica Djordjević i dr Milena Bogdanović, koje su prve počele dijagnostiku koronavirusa u Nišu u novoformiranoj laboratoriji, pridruzili su se ugledni nastavnici fakulteta: prof. dr Tatjana Jevtović Stoimenov, doc. dr Miloš Kostić, doc. dr Nikola Stefanović i ass. dr Milan Lazarević. Kako je istakao Milić, posebno su ponosni na Medicinskom fakultetu  na Dekana, prof. dr Dobrilu Stanković – Djordjević, koja je inicirala, organizovala i realizovala ideju o formiranju nove laboratorije. Inače kompanija  “Aluramed”  je obezbedila  neophodne pipete koje su olakšale rad i omogućile veći broj analiza.

Inače sa Klinike za kardiohirurgiju,  prebačen je na korišćenje Klinici za infektivne bolesti KC Niš,  najsavremeniji digitalni rentgen aparat koji je prošle godine  donirala Komanda Američke Vojske za Evropu i koji je vredan oko 70 000 evra, i to na molbu direktora Radiologije KC Niš prof dr Dragana Stojanova. On se koristi na Klinici za infektivne bolesti KC Niš gde se leče najzahtevniji pacijenti oboleli od Covid-19. Ovaj aparat omogućava najpreciznije moguće digitalno snimanje svih promena na plućima sto će biti od krucijalne važnosti za procenu stanja pacijenta i uspešnosti lećenja, istako je dr. Dragan Milić.

 

FOTO: facebook Dragan Milić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *