U opštinama Doljevac i Žitorađa vakcinisano tek oko 17% punoletnih građana

U opštini Doljevac, kako piše Blic, a prema podacima  Kancelarije za IT i E-upravu vakcinisano je 2.540 punoletnih građana ili 17,24%, a u opštini Žitorađa imunizovano je 2.065 punoletnih lica ili 16,96%.

Prema podacima Beograd je prvi grad u Srbiji koji ima više od 40 odsto vakcinisanih punoletnih stanovnika, a iza njega sledi Užice sa 39,14 procenata imunizovanih građana, zatim Sremska Mitrovica, Priboj, Novi Sad i Niš gde je cepljeno više od trećine populacije starije od 18 godina.

S druge strane, u Tutinu, Novom Pazaru, Lajkovcu, Žagubici i Mionici još nema ni 15 procenata vakcinisanih, pokazuje statistika Kancelarije za IT i E-upravu koju ekskluzivno predstavlja “Blic”. Ubedljivo najslabije stoji opština Tutin sa samo 6,5 odsto vakcinisanog odraslog stanovništva, što znači da je zaštitu primio tek svaki 15. građanin, prenosi Blic.

Najveći broj građana vakcinisao se kineskom vakcinom “Sinofarm”, zatim slede oni koji su primili “Fajzer” pa cepljeni “Sputnjikom” dok je najmanje stanovnika imunizovano “Astra Zenekom”. Zanimljivo da je za četiri procenata više žena vakcinisano nego muškaraca.

Očekuje se da će broj vakcinisanih posebno rasti narednih dana pošto su juče širom Srbije otvoreni punktovi za vakcinaciju na kojima građani mogu primiti cepivo bez prethodne prijave.

Direktor Kncelarije za IT Mihailo Jovanović. podvlači da je ovo poziv i svim lokalnim samoupravama, gradonačelnicima i predsednicima opština da organizuju svoje dodatne timove za vakcinaciju i mimo punktova.

-Imamo dovoljno vakcina. Zadatak za svaku lokalnu samoupravu je da se ode u svako manje mesto, u svako selo, u svaki zaseok i da se nastavi sa masovnom imunizacijom građana – zaključuje Jovanović.

Građani pored prijavljivanja za vakcinisanje preko portala E-uprave i preko kontakt centra, mogu da se vakcinišu i slobodnim dolaskom na punktove u svim opštinama i gradovima u Srbiji i bez prijavljivanja. Dostupna je “Fajzer” vakcina, a od danas će biti dostupna i Sputnjik V” vakcina – naglašava Jovanović.

Izvor: Blic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *