home Društvo, Vesti Voda se povukla, ali posledice ostaju, nadležni na terenu rade na sanaciji šteta

Voda se povukla, ali posledice ostaju, nadležni na terenu rade na sanaciji šteta

Vodostaji reka na područjima koja su poslednjih dana bila ugrožena poplavama su u opadanju i voda se postepeno povlači. Posledice medjutim, ostaju i saniraće se  neko vreme.

Usled obilnih kišnih padavina, izlivanja bujičnih vodotokova i problema u vodosnabdevanju, na snazi je i dalje vanredna situacija na teritoriji 17 lokalnih samouprava, na teritoriji četiri grada: Niša, Leskovca, Pirota i deo teritorije grada Vranja i na teritoriji 13 opština Bujanovac, Žitorađa, Doljevac, Dimitrovgrad, Vlasotince, Gadžin Han, Vladičin Han, Medveđa, Kuršumlija, Bela Palanka i Babušnica i delu teritorije opštine Prijepolje i Bojnik.

Od početka snežnih padavina pripadnici Sektora za vanredne situacije sa Specijalističkim timovima za spasavanje i rad na vodi, kažu u saopštenju, evakuisali su 85 osoba iz objekata koji su poplavlјeni izlivanjem bujičnih potoka, i to 32 lica iz Dolјevca, dva iz Leskovca, šest lica iz Bojnika, osam iz Bujanovca, četiri iz mesta Zlatokop kod Vranja, tri iz Pirota, 20 iz Bele Palanke, osam iz Crvene reke i po jednu osobu iz Dimitrovgrada i Donje Trnave kod Niša.

Na terenu su i zaposleni i volonteri Crvenog krsta Doljevac, koji se trude, u saradnji sa kolegama iz okolnih opština ugroženih poplavom, da angažuju svoje kapacitete u sanaciji posledica poplava koje su zahvatile delove teritorija ovih gradova i opština.

Crveni krst i dalje vrši procenu potreba ugroženog stanovništva, obezbeđuje i distribuira pakete hrane i higijene,  kao i privremenog smeštaja za evakuisana lica, a prema trenutnim procenama najpotrebnije su donacije u odeći i obući.

Uz podršku Crvenog krsta Srbije i angažovanje članova Nacionalnog tima za terensku procenu i koordinaciju tokom prethodna dva dana izvršena je terenska procena u opštini Doljevac u mesnim zajednicama Šainovac, Pukovac, Doljevac, Šarlinac i Mekiš, na osnovu kojih će se opredeliti  dalji prioriteti u pružanju dodatne podrške ugroženom stanovništvu.

J.K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *