Voda se povukla, ali posledice ostaju, nadležni na terenu rade na sanaciji šteta

Vodostaji reka na područjima koja su poslednjih dana bila ugrožena poplavama su u opadanju i voda se postepeno povlači. Posledice medjutim, ostaju i saniraće se  neko vreme.

Usled obilnih kišnih padavina, izlivanja bujičnih vodotokova i problema u vodosnabdevanju, na snazi je i dalje vanredna situacija na teritoriji 17 lokalnih samouprava, na teritoriji četiri grada: Niša, Leskovca, Pirota i deo teritorije grada Vranja i na teritoriji 13 opština Bujanovac, Žitorađa, Doljevac, Dimitrovgrad, Vlasotince, Gadžin Han, Vladičin Han, Medveđa, Kuršumlija, Bela Palanka i Babušnica i delu teritorije opštine Prijepolje i Bojnik.

Od početka snežnih padavina pripadnici Sektora za vanredne situacije sa Specijalističkim timovima za spasavanje i rad na vodi, kažu u saopštenju, evakuisali su 85 osoba iz objekata koji su poplavlјeni izlivanjem bujičnih potoka, i to 32 lica iz Dolјevca, dva iz Leskovca, šest lica iz Bojnika, osam iz Bujanovca, četiri iz mesta Zlatokop kod Vranja, tri iz Pirota, 20 iz Bele Palanke, osam iz Crvene reke i po jednu osobu iz Dimitrovgrada i Donje Trnave kod Niša.

Na terenu su i zaposleni i volonteri Crvenog krsta Doljevac, koji se trude, u saradnji sa kolegama iz okolnih opština ugroženih poplavom, da angažuju svoje kapacitete u sanaciji posledica poplava koje su zahvatile delove teritorija ovih gradova i opština.

Crveni krst i dalje vrši procenu potreba ugroženog stanovništva, obezbeđuje i distribuira pakete hrane i higijene,  kao i privremenog smeštaja za evakuisana lica, a prema trenutnim procenama najpotrebnije su donacije u odeći i obući.

Uz podršku Crvenog krsta Srbije i angažovanje članova Nacionalnog tima za terensku procenu i koordinaciju tokom prethodna dva dana izvršena je terenska procena u opštini Doljevac u mesnim zajednicama Šainovac, Pukovac, Doljevac, Šarlinac i Mekiš, na osnovu kojih će se opredeliti  dalji prioriteti u pružanju dodatne podrške ugroženom stanovništvu.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *