13 mera protiv nasilnika u opštini Doljevac

hand-1832921_1280Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji je stupio na snagu 01. juna ove godine, naterao je sve nas da mnogo više no inače obratimo pažnju na jedan od velikih problema sa kojim se naše društvo suočava. Statistički podaci o učestalosti ove vrste krivičnih dela samo donekle otkrivaju sumornu sliku života mnogih osoba unutar četiri zida porodičnog doma. A ukoliko se zna da na jedan prijavljen slučaj dodje nekoliko neprijavljenih, onda  ta priča dobija još ozbiljnije razmere. Inače, u opštini Doljevac do sada je postupano u 13 slučajeva nasilja nad najbližima, zvanični su podaci MUP-a dostavljeni našoj redakciji.

Problem je jako kompleksan, što je stvorilo potrebu da se u njegovo rešavanje uključe mnogobrojne institucije, policija i tužilaštva pre svega, ali i Centri za socijalni rad i nadležne zdravstvene institucije, ali i mediji. Ovakvi problemi koji su, slažu se stručnjaci, duboko ukorenjeni, zahtevaju dugotrajan i sistematski  rad, čija je osnova svakako adekvatan zakonski akt, čiji će se efekti tek analizirati, s obzirom na to da je prošlo svega nekoliko meseci od početka njegove primene.

Medjutim, ono što je sigurno je da ova pošast nažalost ne zaobilazi ni opštinu Doljevac, a prema zvaničnim podacima koje nam je dostavio MUP PU Niš, od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, policijski službenici policijske stanice u Doljevcu, do sada su postupali u ukupno 13 slučajeva, koji su okarakterisani kao nasilje u porodici.

Nasilje može biti fizičko, psihičko, ekonomsko i seksualno, a kako kažu u PR službi PU u Nišu, na području naše opštine do sada se uglavnom radilo o raznim vidovima psihičkog nasilja, mada ni prijave fizičkog nasilja nad najbližima nisu malobrojne. –U svih 13 pomenutih slučajeva nasilnicima su izricane  hitne mere, od kojih je najčešća zabrana učiniocu dela da kontaktira sa žrtvom i prilazi joj, a u četiri slučaja izrečena je i hitna mera privremenog udaljenja učinioca krivičnog dela iz zajedničkog doma, rekla je radio Koprijanu, Nataša Zorić Živanović iz PR službe MUP-a, Policijske uprave u Nišu. –Cilj novih zakonskih odredbi je, dodaje, da zaštiti žrtve nasilјa i što je takodje jako bitno spreči njegovo ponavlјanje, kao i ohrabrivranje žrtava da nasilnika prijave.

Inače, od početka primene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici do sada policija je izrekla ukupno preko 6.600 hitnih mera, prema podacima Radne grupe za suzbijanje nasilja u porodici i to 3.190 mera udaljenja nasilnika iz stana i skoro 4.500 mera zabrane bilo kakvog kontakta sa žrtvom.

J.K.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *