Obeležen Sabor u Orljanu, nekoliko hiljada posetilaca na brdu Kukumiga

Defile učesnika Sabora

Kulturno-zabavnim programom na brdu Kukumiga u Orljanu svečano je završeno obeležavanje velikog hrišćanskog praznika Jovanjdana. Sabor Sv.Jovana Krstitelja okupio je sinoć na ovom poznatom svetom mestu, prema rečima organizatora, nekoliko hiljada posetilaca i veliki broj učesnika, a organizacijom su zadovoljni  svi koji su bili deo ovog dogadjaja.

Defile učesnika i saborska povorka prošetali su ulicama Orljana, a zatim se uputili ta brdu. Na čelu kolone bili su konji konjičkog kluba Nonius iz G.Medjurova.

Publika na Saboru

Svoj nastup imala su kulturno-umetnička društva iz našeg kraja iz  Čapljinca , Pukovca i Jasenice, i gosti iz Niša, KUD Abrašević i KUD Teslino kolo, kao i KUD Milenko Stojković iz Kličevca kod Požarevca, Kamerni hor iz Niša, pevači etno muzike, a nedostajali su samo gajdaši iz Svrljiga, koji su iz opravdanih razloga propustili ovu smotru narodnog, ali i umetničkog stvaralaštva.

Program na brdu Kukumiga tokom Sabora
Program na brdu Kukumiga tokom Sabora

U defileu su učestvovali i slikari, njih 14, učesnici Likovne kolonije U Orljanu, koja se organizuje u okviru Sabora, a koja se danas završava svečanim ručkom sa umetnicima. Po tri umetnička dela svako od njih ostavio je fondu ovdašnje Javne biblioteke, koja je organizator ovog dogadjaja, od toga po jednu za dečje odeljenje, čime će prostor za najmladje u biblioteci dodatno biti oplemenjen lepim umetničkim delima.

U organizaciji Sabora, pored već pomenute Javne biblioteke učestvovali su i MZ Orljane i orljanski paroh, otac Dragan.

Danas, na sam praznik Ivanjdan, svečano je u svakom orljanskom domaćinstvu. Sabor u ovom selu posvećen je upravo prazniku rođenja svetitelja Sv.Jovana Krstitelja, kome je posvećena i crkva na brdu Kukumiga.

Inače, današnji praznik zove se još i Igritelj, jer se veruje da sunce ovoga jutra igra na nebu. Naziva se i Biljober, jer su, veruje se, bilje i trave danas posebno lekovite. Po običajnom kalendaru, pletu se venci od ivanjskog cveća u koji se stavlja beli luk da kuću čuva od groma. Čak i voda dobija posebnu moć. U mnogim krajevima, pale se ivanjske vatre, oko kojih se nekada igralo i pevalo.

J.K.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *