Žetva pšenice uveliko u toku, prinosi prosečni

Žetva pšenice počela je ovih dana na oko 3500 hiljade hektara koliko se pod ovom žitaricom nalazi u doljevačkom kraju. Prinosi su prema prvim procenama oko proseka, ali ipak ispod očekivanja, čemu su u velikoj meri doprineli, kažu stručnjaci, nepovoljni vremenski uslovi koji su pogodovali razvoju bolesti na biljkama, naročito na njivama koje su kasnije zasejane.

U zavisnosti od primenjenih agrotehničkih mera mogući su i veliki prinosi, medjutim takva žetva će ove godine biti više izuzetak nego pravilo, kaže u izjavi za radio Koprijan Saša Stanković iz Poljoprivredne stručne službe iz Niša. To znači da će prinosti biti u proseku oko četiri do pet tona po hetaru.

Danas smo da jednoj od njiva u Doljevcu zatekli kombajnera Vladicu Petkovića iz sela Širine u okolini Pasjače koji nam je potvrdio da  su za sada prinosu u opštini Doljevac uglavnom prosečni, tako da se većina poljoprivrednika ove sezone ne može požaliti. Inače, ističe, cena kombajniranja  je 12 000 dinara, što je malo skuplje od prošle godine, kada je bila 11 000 dinara.

Dodajmo i to da će  žetva potrajati još oko dve nedelje.

J.K./D.D.

(Foto:D.D.)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *