Afrička kuga svinja stigla do granica Srbije

Afrička kuga svinja koja je zabeležena u nekim zemljama u regionu trenutno nije zahvatila  stočni fond u našoj zemlji. Bez obzira na to stanje na terenu se sve vreme prati, a stručnjaci preporučuju preduzimanje svih mera prevencije, jer postoji realna opasnost  od prenošenja zaraze i na našu teritoriju.

Inače, prema objavljenim podacima, afrička kuga svinja već godinu dana je prisutna u Rumuniji, gde je do sada ubijeno 50.000 svinja i Bugarskoj i to može da predstavlja veliku opasnost i po nas. Dodatno zabrinjava i to što ovu bolest mogu preneti vukovi ili lisice, kao i divlje svinje.

-Iako afrička kuga svinja nije opasna po ostale domaće životinje, kao ni za ljude,  preduzimanje adekvatnih mera prevencije neophodno je kako bi se zaštitio izuzetno mali stočni fond u našoj zemlji, kaže u izjavi radio Koprijanu dr veterine Goran Stamenković, iz veterinarske stanice Irvas.-Virus koji izaziva afričku kugu svinja je izuzetno otporan i može preživeti niske temperature, pa i celu zimu u lešu, a simptomi su slični kao i kod svinjske kuge. Najteži oblik zaraze je i najkraći, jer svinje uginu pre nego što stignu da ispolje simptome, kao što su visoka temperatura, pojava krvarenja, gubitak apetita, drhtavica, poremećaj u disanju i kašljanje.  To treba odmah prijaviti Veterinarskoj inspekciji, kako bi se obolele životnje uništile i sprečilo dalje širenje zaraze.

Bolest se ne leči, niti postoji vakcina. Jedina mera kontrole i sprečavanja širenja bolesti je uklanjanje obolelih jedinki i na bolest sumnjivih životinja.

J.K.

One thought on “Afrička kuga svinja stigla do granica Srbije”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *