Rastu vodostaji reka, ali u opštini Doljevac nema opasnosti od izlivanja

Vodostaji na rekama u Srbiji rastu iz dana u dan, danas se očekuje drastičniji porast, a građani u pojedinim delovima zemlje strahuju od poplava i bujica. Na sajtu RHMZ-a nalazi se hidrološko upozorenje koje upućuje da će vodostaji na Drini, Limu, Jadru i gornjim tokovima Zapadne i Južne Morave biti u porastu do srede, 6. februara, sa mogućnošću dostizanja upozoravajućih nivoa.

Opštini Doljevac, kako kažu u doljevačkoj lokalnoj samoupravi, ovih dana ne prete poplave, jer su vodotokovi u našem kraju na nivou koji nije čak ni upozoravajuć, bez obzira na to što je došlo do manjeg porasta nivoa vodotokova prvog prioriteta, to jest Toplice, Puste Reke i Južne Morave. I dve kritične tačke, jedna na Toplici kod Šarlinca i druga u Belotincu, na kanalu koji se spušta sa niske deponije, nisu u upozoravajućem stanju, tako da stanovništvo naše opštine u ovom trenutku nema razloga za brigu, kaže Jovica Pešić, načelnik za privredu i finansije.

Ono što je mnogima u Srbiji najveća bojazan, naročito onima koji su osetili svu strahotu nadiruće vode jeste – hoće li se ponoviti  poplave iz proleća 2014. godine, jer je otapanje snega i kiše prethodnih dana uzrokovalo povećanje vodostaja na domaćim rekama, a u regionu klizišta i poplave.

Meteorolozi uveravaju da razloga za paniku nema. Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ) kažu da će vodostaj rasti do petka, ali da se situacija prati, te da, tvrde, “nema mesta panici niti pomisli da će se ponoviti te poplave iz 2014. godine”.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *