Aleksinčani negoduju zbog azilanata

Kasarna u Aleksincu pominje se, prema nekim informacijama,  kao potencijalna lokacija za smeštaj migrana sa Bliskog Istoka, koji i dalje stižu u našu zemlju iako je Balkanska migrantska ruta zvanično odavno zatvorena. Doduše, ima ih mnogo manje, no što je to bio slučaj ranije, ali sada kod nas stižu isključivo nelegalnim kanalima, što ide u prilog tvrdnji da šverc migranata cveta. Sve to izazvalo je negativne reakcije na informaciju, doduše još uvek nezvaničnu, o pretvaranju aleksinačke kasarne u izbeglički centar.

Zvaničnici aleksinačke lokalne samouprave za sada nemaju nikakve konkretne informacije o eventualnom smeštaju azilanata u zgradu kasarne, koja je u vlasništvu republičkih organa, što je potvrdio i predsednik opštine Nenad Stanković.To ipak ne sprečave pojedine organizacije i političke partije da reaguju, i iskažu svoje protivljenje.

Portparol Komesarijata za izbeglice Ivan Mišković objasnio je da postoji odluka Vlade o širenju smeštajnih kapaciteta u Srbji, ali da je ta odluka na dugom štapu i da za sada nema nagoveštaja da se bilo šta preduzima kada je u pitanju Aleksinac.

Na osnovu svega iznetog, aleksinačka javnost bi potpunije i pouzdanije informacije o smeštaju azilanata trebalo da dobije narednih dana, kada budu objavljeni konkretni podaci koji se, između ostalog, tiču i navodnih radova u kasarni.

Inače, Aleksinčani su 2011. godine već protestvovali protiv dolaska azilanata iz Banje Koviljače u ovu kasarnu. Prihvatni centri trenutno postoje u Preševu i Dimitrovgradu, a nedavno je i Bujanovac dobio svoj privremeni prihvatni centar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *