Trend smanjenja djaka u seoskim školama

Đaka je u seoskim sredinama u našoj zemlji sve manje, a to potvrdjuje podatak pa je prethodne školske godine u 109 sela škola radila zbog samo jednog đaka, u 131 zbog dva, a u 106 škola sedi samo tri učenika u klupama. Na teritoriji opštine Doljevac poslednjih godina broj djaka neznatno je smanjen, kaže u izjavi za radio Koprijan direktor OŠ “Vuk Karadžić” Goran Ilić.

Ipak to znači da se i ovaj kraj, nažalost pridružio tom negativnom trendu, što je najvidljivije u manjim selima poput Perutine i Rusne.  Sva četiri razreda u Perutini pohadja samo sedmoro učenika i to je, po broju djaka, najmanja škola u našoj opštini. U stopu je prati Rusna sa njih desetoro, dok je u ostalim isturenim odeljenjima, u kojima se nastava organizuje od prvog do četvrtog razreda, situacija nešto bolja.

Medjutim, tako mali broj učenika neminovno iziskuje racionalizaciju nastave, pa tako u već pomenutim naseljima Perutini i Rusni jedan učitelj vodi sva četiri razreda, napominje direktor Ilić, dok je u Šainovcu, Čečini, Šarlincu, Mekišu i Čapljincu, situacija nešto bolja. Tamo jedan učitelj uglavnom drži nastavu u dva odeljenja.

I pored ovih podataka, osnovna škola Vuk Karadžić u Doljevcu, je sa oko 1500 djaka i 200 zaposlenih, jedna od najvećih škola u Srbiji.  Nama koji ovde živimo to uliva nadu da će tako i ostati, mada gledajući globalne trendove, poput negativnog prirodnog priraštaja i migracija stanovništva ka većim gradovima, pitanje je ima li  to nadanje  realne osnove.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *