Ambasada Češke donirala vrednu medicinsku opremu Domu zdravlja u Doljevcu

Delegacija Ambasade Češke u Beogradu  posetila je danas  Doljevac i ovdašnjoj zdravstvenoj ustanovi donirala vrednu i savremenu opremu za hitnu medicinsku pomoć.

Jiri Kral, ekonomski savetnik u Ambasadi Češke, kaže u izjavi za radio Koprijan da je saradnja sa Domom zdravlja u Doljevcu uvek bila odlična i da se raduje što je njegova zemlja mogla da pomogne maloj lokalnoj zajednici ovom donacijom medicinske opreme.

  • Moram da kažem da su moji utisci  vrlo pozitivni, saradnja sa Domom zdravlja u Doljevcu bila je uvek sjajna i odlična. Ovo je drugi projekat koji radimo sa lokalnim Domom zdravlja i ponovo se pokazalo da su naši partneri u Doljevcu pouzdani i  ozbiljni, da su sve lepo uradili kako treba i uspešno završili projekat.- ističe Jiri Kral.
Medicinska oprema koju je donirala Ambasada Češke u Beogradu

Ambasada Češke je, podsetimo,  donirala 2013. godine automobil Domu zdravlja koji oni koriste za kućne posete i negu pacijenata u kućnim uslovima.

  • Ambasada Češke u Beogradu svake godine opredeljuje značajna sredstva za donacije za lokalne sredine, tačnije kroz Poziv za podnošenje zahteva za male lokalne projekte (MLP) razvojne saradnje, a projekti su usmereni  u sektore zdravstva, obrazovanja i prosvete, zaštite životne sredine, kao i podrške marginalizovanim grupama. Nadam se da će oprema unaprediti očuvanje zdravlja ovdašnjih pacijenata. – rekao je Jiri Kral prilikom posete Doljevcu.

Dejan Ždrale, ekonomski savetnik Ambasade Češke u Beogradu, kaže da  svake godine biraju i dodeljuju  grantove kroz male lokalne projekte i ideja je da se  pomogne  lokalnim zajednicama.

  • Sredstva koja izdvajamo za projekte su oko  milion čeških kruna godišnje, što je otprilike oko 4,5 miliona dinara. Tim sredstvima finansira se godišnje od tri do četiri projekta, u zavisnosti od njihove vrednosti, od obima posla. Svake godine Ambasada Češke u Beogradu, na jesen, negde od septembra meseca na sajtu objavljuje poziv i svi zainteresovani budući partneri  imaju vremena, do kraja novembra, da se pripreme i  pošalju prijavu. Ukoliko ispunjavaju uslove i mi prepoznamo dobru ideju onda se lako odlučujemo za saradnju. – rekao je Dejan Ždrale u izjavi za radio Koprijan.

Vrednost donacije, odnosno medicinske opreme, koju je dobio Dom zdravlja u Doljevcu je oko  je oko 238 hiljada čeških kruna ili oko milion i 75 hiljada dinara.

M.Jovanović/Radio Koprijan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *