Doljevačkim pacijentima olakšano podizanje hronične terapije

Elektronski  recepti uveliko su zaživeli u svim apotekama na području opštine Doljevac. Kako kažu nadležni ovo je pomoglo pacijentima da bez čekanja podignu svoju hroničnu terapiju. Prema izveštajima zdravstvenih ustanova, zahvaljujući ovoj novini broj poseta pacijenata lekarima opšte medicine samo zbog propisivanja terapije smanjen je za 20 do 40 odsto, pa je time doktorima omogućeno više vremena za prevenciju, sistematske preglede i lečenje akutnih bolesnika.

Doljevački Dom zdravlja izdaje elektronske recepte i sistem funkcioniše bez problema, istakla je direktorka ove zdravstvene ustanove dr Vesna Zlatanović Mitić. Ona dodaje da pacijenti ne moraju svakog meseca po terapiju kod lekara, a samim tim  nema gubljenja vremena u čekaonici jer se po lekove ide u apoteku sa zdravstvenom karticom.

Pacijenti mogu podići propisanju terapiju u apotekama koje rade u okviru Doma zdravlja u Doljevcu i u ambulanti  Pukovcu, ali i u apoteci Apotekarske ustanove „Niš“ u Doljevcu, kao i u privatnoj apoteci „Neven“ u Malošištu.

Najviše se propisuju recepti za lekove koji se odnose na dijagnoze za povišeni krvni pritisak, šećernu bolest, uvećanje prostate i depresiju.

Plan je da se nakon uspešne implementacije e-recepata u sve zdravstvene ustanove koje imaju mogućnost da propisuju recepte na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja započne sa drugom fazom, a to je potpuno povlačenje papirnog recepta iz upotrebe.

  • Elektronski recept, odnosno obnovljiva terapija za hronične pacijente koja je propisana za dva do šest meseci, realizuje se na jednostavan način. Pacijent nakon propisivanja terapije dobija papirni recept koji važi 15 dana od datuma propisivanja. Svakog narednog meseca, ukoliko je reč o višemesečnoj terapiji, pacijent odlazi sa karticom zdravstvenog osiguranja u apoteku, i to sedam dana ranije od datuma dospeća terapije, kao i nedelju kasnije, nakon dospeća. – objašnjava direktorka Doma zdravlja dr Vesna Zlatanović u izjavi za radio Koprijan.

Problem nastaje ukoliko pacijent zakasni po terapiju jer mu  ona mu više neće biti dostupna. Dr Zlatanović kaže da tada pacijent treba da se obrati svom izabranom lekaru kako si recept bio poništen i kako bi se izdala nova terapija.

  • Izbarani lekar procenjuje zdravstveno stanje pacijenta i na osnovu toga propisuje obnovljivu terapiju za koju recet može važiti od dva do šest meseci. Naravno, ukoliko dođe do komplikacija zdravstvenog stanja, pacijenet, u svakom trenutku, može da se obrati lekaru kako bi terapija bila korigovana.- kaže dr Vesna Zlatanović-Mitić.

M.Jovanović/Radio Koprijan

Foto (politika.rs)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *