Doljevačka deca sa posebnim potrebama dobiće lične pratioce za školu

Lični pratioci invalidne dece počeće, najverovatnije, od početka septembra da pružaju svoje usluge na celoj teritoriji opštine Doljevac. Naime, kako nam je rekla Dragana Božić sekretar udruženja invalida “Živeti uspravno”,  neophodni  sertifikati za vodiče, koji su nedavno prošli obuku, su stigli, a uskoro se očekuje da i lokalna samouprava raspiše  konkurs za angažovanje pomenutih lica.  Inače angažovanje pratilaca finansiraće resorno ministarstvo.

  • Obuku je završilo deset lica sa teritorije opštine Doljevac. Njihov zadatak će biti pratnja invalidnog deteta od kuće do škole. Pratioci će sve vreme, dok traje nastava, biti u prostorijama škole ili na času ako je neophodno,  kako bi nakon završetka časova bezbedno vratili mališane svojim kućama. Takođe, njihova zaduženja predviđaju i pratnju invalidnog deteta i na van školskim aktivnostima.   – rekla Dragana Božić u izjavi za radio Koprijan.

Obuka je imala za cilj da pratiocima predoči specifičnost ove vrste posla, tako da su tokom predavanja stekli  i osnovna znanja o tome kako ceo sitem socijalne zaštite funkcioniše, kako funkcioniše obrazovni sistem i gde je njihovo mesto u čitavom tom procesu.

  • Mi smo  potvrde o završenoj obuci dobili od Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu i ovim prvim korakom pokušaćemo da na našoj teritoriji uspostavimo sistem ovakve vrste socijalne pomoći,a  koja će biti finansirana putem konkursa.- kaže sekretar ovog udruženja.

Prema njenim rečima, putem konkursa, koji će raspisati lokalna samouprava, a uz finansijsku pomoć Ministarva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja , ovaj program pružanja pomoći invalidnoj deci trebalo bi da zaživi već od septembra ove godine.

  • Svako dete ima pravo na kvalitetno obrazovanje, dakle ima pravo da pohađa vrtić ili školu, mnoga deca sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom to ne mogu bez ličnog pratioca.Prema nekim našim podacima imamo osmore dece iz Pukovca, Mekiša i Rusne kojima je neophodna baš ova vrsta pomoći. – kaže Božić. .

Ova usluga je trenutno u Srbiji u razvoju i mnoge opštine pokreću uslugu lični pratilac deteta, odnosno osobe koje pružaju podršku detetu u obrazovnom sistemu.

M.Jovanović/Radio Koprijan

(Foto: D.Dinić)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *