“Arizani” i Ivan Ivanović u Doljevcu

Bogat jesenji kulturni program Javne biblioteke u Doljevcu nastavlja se u sredu 19.septembra, jer u ovu ustanovu kulture stiže književnik Ivan Ivanović, koji je ovdašnjoj javnosti poznat po svom čuvenom delu “Arizani”. Naime, radnja ovog romana, odvija su upravo u jednom fiktivnom doljevačkom domaćinstvu, a iako nas od perioda nastanka ovog dela dele decenije, stičemo utisak da se malo šta u mentalitetu i životu seljaka sa juga Srbije do danas promenilo, te su „Arizani“i danas traženi i čitani, kao i nekada. Upravo iz tog razloga, Ivanović će posle dužeg vremena ponovo imati priliku da se susretne sa ovdašnjom javnošću, koja i dalje pamti ovo njegovo vrhunsko ostvarenje, ali i mnoge druge njegove romane čija se radnja odvija na našim prostorima i prati ljude i dogadjaje sa kojima se mnogi ovdašnji stanovnici identifikuju.

Pored toga što u svom književnom opusu ima nekoliko desetina dela, Ivan Ivanović je javnosti poznat i po svom burnom i teškom životu, koji se vrlo često kosio sa vladajućim dokrinama. Naime, s obzirom na to da je bio jedan od retkih intelektualaca koji je digao glas protiv sistema, kad je retko ko smeo i hteo, dotakavši pritom  suštinu propasti komunizma, a sa njim i naroda, ovenčan je titulom doživotnog disidenta. Proganjan, osudjivan, otpuštan s posla, s obrazloženjem da je moralno i politički nepodoban da vaspitava omladinu, već posle prvog romana “Crveni kralj”, na svojoj koži je osetio posledice borbe protiv režima. Bez obzira na to nastavio je ono što najbolje zna – da piše, čvrsto se držeći svojih stavova.

Iako je uveliko zagazio u devetu deceniju života Ivan Ivanović i dalje se aktivno bavi pisanjem, a kako nam je i sam nedavno rekao, u intervjuu koji je dao Radio Koprijanu, nastaviće da piše sve dok u njemu ima snage.

Književno veče u doljevačkoj Javnoj biblioteci posvećeno ovom vrsnom  hroničaru jednog posebno inspirativnog vremena, biće održano podsetimo u sredu 19.septembra, od 17. časova. Ulaz za sve ljubitelje pisane reči, kao i poštovaoce lika i dela Ivana Ivanovića je slobodan.

J.Kozomara

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *