Stiže donacija od preko 1000 knjiga za Javnu biblioteku u Doljevcu

Organizatori „Knjige solidarnosti“, jedinstvene akcije koju već 46 godina, realizuje Radio Beograd 1, s ciljem opremanja škola i biblioteka, ne samo u Srbiji, već i u inostranstvu, gde se uči na našem jeziku, u sredu 19.septembra stižu i u Doljevac. Ovdašnjoj ustanovi kulture biće donirano preko 1 000 naslova, čime će fond doljevače Javne biblioteke, koji već broji oko 52 000 knjiga, biti dodatno obogaćen. Ovo književno blago  biblioteci u Doljevcu uručiće  urednik akcije Mihajlo Šćepanović, na svečanosti organizovanoj u 12.časova u holu ustanove.

Inače, „Knjiga solidarnosti“ ima dugu i bogatu tradiciju. Nastala je davne 1972. godine s ciljem opremanja škola i školskih biblioteka širom naše zemlje, ispunjavajući tako svoju humanitarnu, kulturnu i prosvetiteljsku misiju. Za sve te godina postojanja stigla je do mnogih mesta gde se govori, čita i piše na srpskom jeziku. Knjige se inače sakupljaju od slušalaca, gledalaca i raznih drugih donatora i usmeravaju tamo gde su u tom trenutku najpotrebnije. Do sada je, na taj način, tokom višedecenijskog postojanja ove akcije prikupljeno oko 3 miliona knjiga, ističu organizatori, opremljeno oko 1 300 varoških, seoskih i školskih biblioteka i otvoreno 37 knjižnica u Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Mađarskoj i Rumuniji. Takodje, obnovlјene su i dopunjene biblioteke u srpskim manastirima poput Studenice, Mileševe, Đurđevih stupova i drugih, a više od 2.000 odabranih naslova stiglo je i u Hilandar.

Direktor doljevačke Javne biblioteke Bogi Mitić ističe da je zadovoljan podrškom koju je biblioteka, putem ove akcije, dobila, ističući dalju predanost na obogaćivanju književnog fonda najznačajnije ustanove kulture u našem kraju.

Tekst i foto: J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *