Belotinačko Zone Zamfirsko

Da je Stevan Sremac  živ i te kako bi imao zanimljivog  materijala za svoje knjige, pa bi radnja nekog njegovog štiva i to inspirisana stvarnim dogadjajima, mogla sa se odvija i u našem kraju. Sremca na žalost više nema, ali savremenih vidova prenošenja informacija, nekom na sreću, nekom na žalost, ima. I tako evo nas danas, da vam ispričamo priču o savremenoj, belotinačkoj Zoni.

Kada je romansa, tzv. „begendisuvanje“,  dvoje mladih počela ne zna se pouzdano, ali ova  priča trebalo je, kako su se stvari odvijale, da ima srećan kraj, odnosno da se završi svadbom. Ali, na žalost, posle sinoćnjih dogadjaja, svadbe biti neće.

Naime, u četvrtak uveče je, kako to obično biva po srpskim običajima, uoči svedbe zakazane za subotu, organizovano devojačko i momačko veče. S obzirom na to da su i mlada i mladoženja iz istog mesta, tokom večeri, kada je vesela atmosfera pijanih gostiju dostigla vrhunac, budući nesudjeni prijatelji posetili su jedni druge što je, ispostaviće se, bila loša ideja.

Problem je navodno nastao zbog različitih shvatanja svadbenih običaja.  Naime, mladoženjina rodbina zahtevala je da se ispoštuju njihovi običaji, te da mlada noć uoči svadbe provede u svom novom domu, dok su njeni roditelji odlučno bili protiv. Kulminacija sukoba je nastala kada se pokazalo da ni jedna od suprotstavljenih strana nije spremna da popusti i da do rešenja očigledno neće doći. Medjutim,  kako smatraju neki drugi akteri ovog dogadja, sinoćnji incident bio je samo vrhunac predjašnjih nesuglasica  roditelja mladenaca, ali i samih mladenaca.  Bilo kako bilo, podgrevanju, ionako zategnute atmosfere, svakako su doprinele i ogromne količine alkohola koje su popijene te noći, a u galami su prednjačili mladoženjin brat i mladin otac. Da su pale teške reči, kažu naši sagovornici, koji su zbog osetljivosti slučaja želeli da ostanu anonimni, pale su, da je bilo pretnji bilo je, a fizički obračun je, na sreću, sprečila policija, koju su neki od uznemirenih gostiju pozvali.

Napeta atmosfera, koja je pretila da preraste u masovnu tuču oko četrdesetak pijanih gostiju, je tako splasnula, ali problemi ove dve porodice nisu rešeni. Iako su se predstavnici dva suprotstavljena tabora sa nesudjenim mladencima na čelu, sastali za pregovaračkim stolom kod mladoženje, nisu uspeli da nadju zajednički jezik, dodaje naš izvor. Izrečene reči se očigledno nisu mogle povući, preko uvreda niko nije želeo da predje, pa s obzirom na to da je u ovom sporu bilo svega drugog sem dobre volje, do kompromisa nije došlo, pa je svadba iste večeri otkazana. Tako da ova naša priča o Zoni, za razliku od one Sremčeve, na žalost nije imala srećan kraj, jer su i mlada i mladoženja i njihova rodbina izgleda došli do zaključka da „nesu prilika“.

Da je svadbeno veselje otkazano potvrdjeno je radio Koprijanu u restoranu u Nišu gde je trebalo da se nesudjeni mladenci jedno drugom zakunu na večnu ljubav.  Vlasnik restorana rekao nam je da je otkazivanje svadbenog veselja, zbog toga što su se mladenci i njihovi roditelji posvadjali, nesvakidašnji slučaj, ali da ipak nije jedini. U njegovom dugogodišnjem bavljenu ovim poslom, dodaje, ovakav slučaj desio mu se još samo jednom. Ističe takodje, da od belotinačkih gostiju neće tražiti bilo kakvu nadoknadu zbog iznenada otkazanog slavlja.

Šta o svemu tome misle zvanice, koje su se pripremale za sutrašnju svečanost i medju kojima ima, saznali smo i gostiju iz inostranstva koji su samo zbog ove svadbe krenuli za Srbiju i šta će biti sa eventualno kupljenim poklonima, nismo uspeli da saznamo u ovako kratkom vremenu. Ali uopšte ne sumnjamo da će se svi oni mnogo iznenaditi. Neki bi možda, na kraju, rekli da je bolje, kad već postoje nesuglasice,  staviti tačku na romasu pre, nego kasnije, ali ipak ne možemo, a da ne istaknemo kako nam je  žao što ova priča nema srećan kraj, iako znamo da je ovo  realan život, a ne bajka. A pokloni? Oni će možda sačekati neke druge, srećnije mladence.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *