Broj romske dece koja napuštaju osnovnu školu u opštini Doljevac gotovo zanemarljiv

Iako je osmogodišnje obrazovanje u našoj zemlji obavezno, stanje na terenu govori da ipak postoje deca koja iz nekih razloga ne završe osnovnu školu. To je navelo nadležne u Ministarstvu prosvete da pronadju načine da tome stanu na put, što je definisano i Strategijom razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine. Analize su pokazale da su pod najvećim rizikom od osipanja učenici koji idu u škole koje su u najsiromašnijim sredinama i učenici srednjih škola koji pohađaju trogodišnje obrazovne profile. Osipanje učenika veće je u srednjim školama nego u osnovnim, jer u Srbiji srednje obrazovanje nije obavezno, ali nejednakost u obrazovanju dece iz opšte populacije i osetljivih grupa vidljiva je još od predškolskog uzrasta.

decaU današnje vreme, siromaštvo postaje sve ozbiljnija prepreka školovanju, od osnovne škole do studija na fakultetima koje sve ređe upisuju i završavaju deca seljačkog i radničkog porekla, što nekada nije bio slučaj. Prema podacima iz Strategije razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine, stopa nezavršavanja osnovne škole je oko 12-13 odsto, dok evropske norme nalažu da taj procenat bude ispod 10 odsto. Ozbiljan problem je što preciznih podataka o broju mališana koji ne upisuju i ne završavaju osnovnu školu, ustvari nema. Tačnije, kako objašnjava profesor dr Ivan Ivić, koordinator na izradi strategije razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine, podaci se skupljaju na posredne načine i neretko se međusobno razlikuju. Radi se, u većini slučajeva, o mališanima sa invaliditetom, seoskoj i siromašnoj deci, pripadnicima nacionalnih manjina – pre svega romske, ali i vlaške.

Kako bi se to sprečilo mnoge škole u Sbiji sprovode, u saradnji sa nadležnim Ministarstvom, niz programa koji imaju za cilj da stanu na put napuštanju škole dece iz osetljivih društvenih grupa, medju kojima je romaska populacija najbrojnija.

Situacija na teritoriji opštine Doljevac nije alarmantna po tom pitanju, kaže za radio Koprijan, direktor OŠ Vuk Karadžić, Goran Ilić.  Ipak, postoji jedan mali broj dece, uglavnom iz romske populacije, koja i pored svih napora napuštaju obrazovanje, kaže naš sagovornik, i dodaje da je ovdašnja obrazovna ustanova sprovodila niz projekata, kako bi to sprečila. I pored toga u svakoj generaciji ima nekoliko školaraca koji vrlo brzo po polasku u školu, istu i napuštaju.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *