Knjiga nedelje: “Umoran od života i smrti” Mo Jen

mo-jen-umoran-od-zivota-i-smrti_slika_o_56614511Kada se jednom upoznate sa književnim stvaralaštvom Mo Jena, veza  koja nastaje izmedju vas, kao čitaoca i ovog vanvremenskog pisca postaje skoro neraskidiva, tako da ćete se uvek rado vraćati njegovom književnom opusu.  Kroz svako svoje delo Mo Jen donosi po neku neobičnu i zanimljivu priču. Jedna od takvih  ispričana je u romanu “Umoran od života i smrti”,  ispirisanom budističkim shvatanjima o mogućnostima stalnih reinkarancija, a mnogi kritičari smatraju ga jednim od najkompletnijih i najkreativnijih Jenovih romana.

Bogati zemljoposednik iz pokrajine Gaomi, Simen Nao, ubijen je jednog hladnog decembarskog dana, na početku agrarne reforme, posle komunističkog preuzimanja. Uveren da je za vreme svog života na zemlji bio pošten i koristan za svoju zajednicu, da je bio primeran i posvećen otac, dobar muž svojoj supruzi i konkubinama, Simen Nao pobunio se protiv svoje nepravedne sudbine. Jama, božanstvo iz podzemnog sveta, mu odgovara da je opšte poznato da mnogi ljudi „koji zaslužuju da umru ostaju živi, a oni koji zaslužuju da žive umiru“. Stoga Jama pristaje da dozvoli Simen Nau da se ponovo rodi i on se tog trenutka vraća na zemlju, ali njegova ljudska duša zarobljena je u telu magarca. Pet različitih životinja – naratora u koje se reinkarnira, najpre magarac, zatim vo, pa svinja, pas i na kraju majmun, moraju opisati sopstveno iskustvo svojim životinjskim glasovima, obojenim osećanjima i iskustvima iz njihovih prethodnih života na zemlji. Iako je svaki od prikaza ovih  pet života, tragikomičan, mogu reći da je najzabavniji  prikaz Simen Naua u telu magarca, a najtragičnija je sudbina ovog mučenika  kao vola, jer će stradati od ruke svoga sina. Isto tako, ova nesvakidašnja priča vas svakako goni na razmišljanje, jer ćete nakon čitanja ovog romana imati sasvim drugačiji pogled na živi svet oko sebe.

Tako da  roman “Umoran od života i smrti”, shvatili ste već, govori  o  reinkarnacijama glavnog junaka u životinje, koje se dešavaju kao kazna za njegove preterane želje za osvetom, zemaljske težnje i trivijalne stvari,  ali i kao kazna za dušu pune mržnje koja želi ponovo  da se rodi kako bi se osvetila. Tek 50 godina kasnije, kada sav taj čemer koji ga je izjedao, bude nestao, Simen Nau će biti dozvoljeno da se ponovo rodi kao ljudsko biće. U noći dočeka novog milenijuma on će doći na svet kao hemofilično dete koje će u petoj godini svog života ispričati ukućanima dugu zemljoposednikovu priču.

U romanu  se prepliću  neobuzdani humor i elementi tragedije, kroz koje prolaze kako likovi  tako i zemlja u kojoj žive, što je i karakteristično za stvaralaštvo Mo Jena, koji kroz mnoga svoja dela, iskazuje stavove o bitnim političkim i ekonomskim pitanjima svoje domovine. Na veoma komičan način, opisao je i sebe, kao jednog od likova iz romana, predstavljajući se kao sredovečni pripovedač i karijerista čijim se verzijama važnih događaja ne može verovati.

 

mo-jenMo Jen je, dodajmo i to  napisao  ovaj roman za svega četrdeset tri dana, i to četkicom na tradicionalnom kineskom papiru.  Dovoljno razloga da i ovoga puta vaš izbor bude ovaj “gorostas” medju književnicima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *