Cene goriva stagniraće u narednom periodu, trenutno u našem kraju BMB 149,90, evrodizel 155,40

Rast cena goriva na benzinskim pumpama u Srbiji poslednjih meseci zabrinula je vozače, ali od novih cenovnika brinu i svi ostali, jer se poskupljenje goriva multiplikuje na cene mnogih drugih proizvoda i usluga.

U našem kraju, kako su u razgovoru za Radio Koprijan rekli na pojedinim benzinskim stanicama, cene su poslednji put menjane pre oko desetak dana, a za sada, ističu, nema najava novih poskupljenja.

Pa tako litar bezolovnog benzina danas iznosi 149,90 na pumpi u Kočanu, kao i na benzinskoj pumpi Radun AVIA, dok litar evrodizela košta 155,4 dinara.

Plin, na onim benzinskim stanicama koje ovaj naftni derivat imaju u ponudi, trenutno košta 86,40 dinara.

U međuvremenu, kažu analitičari, došlo je i do uvećanja akciza za 0,7 do 0,9 dinara po litru, a pošto to znači veći izdatak i za PDV, jer akciza ulazi u osnovicu njegovog obračuna, cena goriva već tada je porasla za oko jedan dinar po litru.

Dobra vest je da u narednom periodu ne treba očekivati značajne oscilacije cenovnika na pumpama, kažu naši sagovornici.

Pojedini poznavaoci ove tematike u našoj zemlji čak tvrde da bi, s obzirom na trenutna dešavanja na tržištu, realnije bilo očekivati određeno pojeftinjenje goriva, pošto se i nabavne cene kreću silaznom putanjom.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *