Loši rezultati osmaka na probnom završnom ispitu

Prošle sedmice budući srednjoškolci polagali su probni završni ispit. U Doljevcu 186 učenika osmog razreda rešavalo je testove iz srpskog jezika, matematike kao i kombinovani test sa pitanima iz istorije, geografije, biologije, fizike i hemije. Evidentno je, sudeći prema rezultatima testova, da je online nastava uzela danak, pa su đaci imali manji broj osvojenih bodova u odnosu na prethodne generacije.

Kako kaže direktor OŠ „Vuk Karadžić“ u Doljevcu Goran Ilić i ove godine zbog aktuelne pandemije korona virusa poštovali su propisane mere koje su izdale nadležne institucije, pa je u učionici bilo do 15 đaka koji su bili u obavezi da nose maske, a na ispitu je u učionici bio dežuran jedan nastavnik.

  • U petak i subotu smo imali simulaciju završnog ispita kako bi se učenici upoznali sa procedurom koja prati glavnu probu znanja u junu mesecu. Učenici su dobili uputstva kako treba popuniti test šiframa prilikom polaganja zvanične male mature, ali i raspored sedenja po učionicama. Probni završni ispit je protekao bez problema- kaže Ilić.

Međutim, rezultati nisu najsjaniji, kaže ilić, i dodaje da je tome doprinela online nastava i da su deca izgubila radne navike i odnos prema učenju.

  • Učenici su na testu iz matematike u proseku osvojili 6,20 bodova, iz srpskog jezika 7,40, a na kombinovanom testu 8, 60 poena. I rezultati su za par poena niži u odnosu na prošlu godinu- ističe direktor doljevačke škole.

Ilić se nada da će deca uvideti gde su grešila, koje oblasti nisu najbolja savladala i da će biti bolje pripremljeni prilikom polaganje završnog ispita u junu.

Podseća da je polaganje završnog ispita ove godine pomereni i da će đaci rešavati testove  tri uzastopna dana i to 23, 24. i 25. juna.

Dodaje na kraju da se od ponedeljka, 19. aprila, učenici od 5. do 8. razreda vraćaju u školske klupe po se kombinovanom modelu: jedan dan će biti u školi, a jedan na nastavi od kuće, pa sledeće sedmice obrnuto.

Inače, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja organizovalo je snimanje časova analize testova probnog završnog ispita, koje su učenici osmog razreda osnovnih škola polagali u petak, 9. aprila i subotu, 10. aprila 2021. godine.

Časovi analize testova probnog završnog ispita, emitovaće se na RTS 3, u subotu, 17. aprila 2021. prema sledećem rasporedu:

  • od 9 do 10 časova analiza testa probnog završnog ispita iz srpskog jezika
  • od 10 do 11 časova analiza testa probnog završnog ispita iz matematike
  • od 11 do 12 časova analiza kombinovanog testa probnog završnog ispita

Časovi analize probnog završnog ispita u funkciji su podrške učenicima da sagledaju svoja postignuća iskazana na probnom završnom ispitu i na osnovu toga upotpune svoje znanje kako bi ostvarili što bolje rezultate na završnom ispitu koji ih očekuje 23, 24. i 25. juna 2021. godine.

 

Autor: M.Jovanović

Foto: Ministarstvo prosvete i tehnološkog razvoja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *