“Ćosine pesme” ugledale svetlost dana

Kad se nešto dugo sprema, jako želi i željno čeka na kraju se uvek ostvari. Upravo se tako, godinama, spremala jedna knjiga. Spremala i strpljivo čekala. A pošto onaj ko čeka, dočeka, tako je i Ćosa, Miroslav Stojković, poznati doljevački pre svega šoumen, ali i nastavnik fizičkog u penziji, pesnik, pevač, koreograf, čuvar tradicije ovog kraja, dočekao da mu se ostvari davnašnja želja. Da svetlost dana ugleda ta dugo pripremana, humorom, ali i setom, strepnjom, nadanjima, ljubavlju i čežnjom prošarana knjiga poezije, pesama nastalih 1973. i 1974. godine. Knjiga o životu, koja prateći uspone i padove jedne duše, svedoči o životnoj klackalici, lepom i tužnom, ali pre svega, a što je i najbitnije o neposustajanju.

Baš onaj ko zna da vas nasmeje kad ste tužni, da vas razveseli ili bar izmami osmeh na lice kada vam nije do smeha, je čovek kog treba imati za prijatelja. I čije pesme treba čitati. I čiju knjigu treba imati. Jer, kako kazaše sinoć na prvoj promociji „Ćosinih pesama“ u Javnoj biblioteci u Doljevcu, lakoća rime, poente pesama, lako prepoznatljiv poetski glas, su ono nešto, što ove pesme izdvaja od drugih. Nad kojim ne morate da se zamislite šta li je pesnik hteo da kaže. Nad kojima ne morate ni da se zapitate ko ih je napisao kad ih prvi put čujete, jer vam već sa prvim stihovima postaje jasno ko bi to mogao da bude.

Zato je i ovo književno veče bilo baš posebno. Jer dok se drugi u takvim prilikama trude da budu ozbiljni, pa ispadnu nekako uštogoljeni, misleći da će tako biti dorasli zadatku, sinoć su se svi potrudili da baš takvi ne budu. I uspeli su u nastojanju da ceo dogadaj bude sve samo ne uobičajen. Da bude drugačiji. Kao uostalom i sam autor. I uspeli su u tome.

Izdavač „Ćosinih pesama“ je Javna biblioteka u Doljevcu. A pored Ćose, o ovom štivu, a podjednako i o autoru čije su doskočice uvek plodno tle za salvu smeha, govorili su profesori Vlasta Cenić, Danijela Stojanović i Tanja Stojanović, kao i direktor Javne biblioteke Bogi Mitić. Dogadaj su uveličali i zdravičar Mihajlo Pešić, kao i recitatorke Jovana Pešić, Lena Janković i Nikolina Zdravković.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *