Crkve i crkvišta u opštini Doljevac: Crkva Sv.Romana u Belotincu

Crkva posvećena Svetom Romanu Đuniškom nalazi se u Belotincu. Osnovne istorijske podatke o izgradnji hrama našli smo u letopisu. Na stranicama letopisa zapisano je sledeće:

Veoma radni, većinom povrtari, a potpomognuti prilozima građana Niša i okolnih sela, pobožni meštani Belotinca su 1928.godine, iako je je bila privredna kriza, uspeli su da podignu veoma lepu crkvu, koja čini ukras čitavom kraju.

Kako kaže sadašnji sveštenik ovoga hrama, Aleksandar Stemenković, baka Milica je bila glavni inicijator da se na ovom mestu podigne crkva

  • Baka Milica iz porodice Radić imala je snoviđenje, u snu joj se javio čovek sa dugom bradom u monaškoj odeći i rekao joj da treba sa svojim meštanima da kopa na mestu zvanom crkvište i da će tamo naći temelje starog hrama. U početku joj nisu verovali, ali kada su selo snašle neke nevolje odlučili su da odu do tog mesta i vide šta će naći- kaže otac Aleksandar.

Meštani su na tom mestu koje su nazivali crkvište zaista našli stare temelje svetinje, a prema nekim podacima otkopavanje je bilo negde 1907.godine.

Kasnije, 1919.godine, podigli su malu kapelu od dasaka, a onda su 1928.godine podigli sadašnji hram.

Crkva Sv. Romana podignuta je u srpsko-vizantijskom stilu, a na temeljima nekadašnjeg hrama. Osvećenje crkvi obavljeno je  5.novembra 1933.godine od strane Episkopa niškog gospodina Jovana. Episkop Jovan je za vreme osvećenja odlikovao crvenim pojasom paroha belotinačkog, sveštenika Velimira Mihajlovića, koji je i pripremio hram za osvećenje, a u narodu je upamćen kao otac Velja.

U crkvi stoji i ploča sa imenima dobrotvora koji su pomogli podizanje crkve Svetog Romana u Belotincu.

Sveštenik Sreten Mančić dolazi 1939.god. na mesto poroha u Belotincu i njegovom zaslugom je i sačinjen letopis sa dragocenim istorijskim podacima za ovaj kraj. On ostaje na službi paroha Belotinačkog sve do 1970.god. Otac Sreten se, u letopisu, zahvaljuje svojim parohijanima za pruženu pomoć u dugogodišnjem radu i naglašava da su uspeli da održe veru i običaje, a crkvenu imovinu da sačuvaju i uvećaju.

Prema rečima sadašnjeg sveštenika Aleksandra mnogi žitelji ovoga kraja se još uvek rado sećaju aktivnog parohijskog rada popa Sretena i sa velikim oduševljenjem govore o nekadašnjem svešteniku.

Na samom početku sedamdesetih godina mesto paroha belotinačkog zauzima sveštenik Čedomir Stevanović. Period njegovog rada dolazi u vreme kada su posledice komunističkog režima već uzele široki zamah i znatno su se uvećale teškoće, na koje se još otac Sreten žalio, ali uprkos tome uspeo je pruži veliki doprinos u parohiji.

Naime, tih godina, započet je i pod krov stavljen novi konak, a na hramu Sv.Romana je postavljen novi crep i obnovljenja spoljašnja fasada.

Naš sagovornik, otac Aleksandar, od 2011.god. je u službi naroda u ovom kraju.

Kako kaže, nove istorijske prilike u državi pružaju i nove i bolje uslove za rad.

  • Žitelji belotinačke parohije sada ulažu dosta rada i napora na uređivanju i obnavljanju hrama svetog Romana i crkvenog dvorišta u Belotincu- kaže sveštenik Aleksandar.

On dodaje, da je crkveno dvorište sređeno uz pomoć  mehanizacije opštine Doljevac i pojedinih privatnih firmi. Postavljeni su temelji nove ograde u dužini od oko 160 metara. Instalacija električne rasvete u crkvenom dvorištu je završena sa 13 lampiona, urađena je nova, kockom popločana staza širine 3.5 m i dužine 40 metara na pravcu od hrama do novoosnovane kapije, a duž ove staze zasađeno je 15 jelki i borića.

  • Koliko mogućnosti dozvoljavaju uređujemo i unutrašnjost hrama i parohijskog doma. Posebno me raduje činjenica i koju je važno istaći je da se postepeno povećava broj vernika koji dolaze na nedeljne i praznične Liturgije, a zajedno sa tim povećava se i interesovanje za post i pričešće- ističe lokalni paroh.

On je dodao da ohrabruje i činjenica, a na koju je i ponosan, da je sve više roditelja koji decu upisiju na veronauku, kao izborni predmet.

U selu postoji i litijski krst, a litijska povorka kroz ulice Belotinca prolazi svakog 22.maja, odnosno kada se proslavlja letnji Sv.Nikola.

Na kraju je dodao da se povećava broj onih koji pomažu obnavljanje crkve Sv.Romana i sve više meštana ove parohije se okreće duhovnom životu.

Tekst i foto: M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *