Crveni krst Doljevac: Zaposleni i volonteri uvek tu kada je najpotrebnije

Doljevački Crveni krst, kao organizacija koja igra značajnu ulogu u sagledavanju osoba iz, pre svega, ugroženih grupa i dalje neumorno nastavlja svoj rad i u otežanim epidemiološkim uslovima. Trude se, kako kaže sekretarka Crvenog krsta Danijela Kostić, da uvažavajući  epidemiološke mere dodju do svih onih kojima je pomoć zaposlenih i volontera ove organizacije često jedina vrsta pomoći koju mogu da očekuju, ali i da, povodom obeležavanja značajnih datuma, posete i daruju naročito decu, trudnice, porodilje ili stare.

Mesec oktobar bio je pun takvih aktivnosti, a sa nesmanjenim entuzijazmom petoro zaposlenih i oko šezdesetak volontera svih uzrasnih kategorija, planira da nastavi svoje angažovanje i u predstojećem periodu, tim pre jer će njihova pomoć i te kako biti potrebna stanovništvu uzimajući u obzir činjenicu da se situacija sa korona virusom sve više komplikuje.

Narednih dana, zajedno sa Javno-komunalnim preduzećem, obavljaće dezinfekciju prostora ispred javnih ustanova u opštini, u kojima se okuplja veliki broj ljudi, a spremni su, kako ističe Kostićeva, da  i u narednim mesecima daju svoj doprinos u borbi protiv covida19.

U prethodnom periodu, pak, dok je epidemija jenjavala, bilo je prostora za širok spektar aktivnosti koje su planom rada ove organizacije predvidjene, a mesec oktobar obilovao je značajnim dešavanjima. – Povodom “Meseca starih” posetili smo najstarije stanovnike naše opštine i uručili im prigodne poklone. Nismo bili u prilici da posetimo i najstariju osobu u Domu za odrasla invalidna lica u Doljevcu, zbog vladajuće pandemije, ali smo i njoj poslali prigodan poklon. Ovogodišnja “Dečja nedelja”, koja se takodje obeležava u oktobru, bila je posvećena deci sa invaliditetom. S obzirom na to da nije postojala mogućnost da ih sve okupimo da se druže, jer su ranjiva grupa, mi smo posetili svakog od njih i takodje podelili pakete koje smo dobili iz Crvenog krsta Srbije. “Dan mentalnog zdravlja” 10. oktobar obeležen je tribinom, na kojoj je predavač bila neuropsihijatar dr Mirjana Miladinović, dugogodišnji radnik Specijalne bolnice u G.Toponici, koja je govorila o bitnim pitanjima na tu temu, sa osvrtom na rano otkrivanje bolesti kod učenika u osnovnoj školi, pa su predavanju prisustvovali i predstavnici doljevačke škole.

Posebna pažnja posvećena i siromašnoj populaciji, korisnicima narodne kuhinje, te je povodom, “Sv. dana borbe protiv siromaštva” obogaćen ručak korisnicima narodne kuhinje, kojih je u opštini Doljevac oko 600. – Takodje, povodom 16. oktobra “Sv. dana zdrave hrane” u Predškolskoj ustanovi “Lane”ogranizovali smo izložbu voća i povrća, koje smo učinili  interesantnim deci, jer smo ga oblikovali i pravili razne motive. Izložba je organizovana u dvorištu ustanove.

Pored svega toga, sprovedena je i aktivnost “Radni vikend na selu”, u saradnji sa geronto-domaćicama i patronažnom službom Doma zdravlja, a tim povodom ekipe Crvenog krsta posetile su starije stanovnike naše opštine, podelili pakete, dok su im zdravstveni radnici kontrolisali pritisak i nivo šećera u krvi, napominje Danijela Kostić.

I to nije bilo sve. Još jedan značajan datum je “Nedelja dojenja”, te se u posetu išlo ženama koje su se u oktobru porodile, opet u saradnji sa patronažnom službom Doma zdavlja u Doljevcu. I porodiljama su uručeni pokloni. –Sprovedena je i aktivnost “Trka za srećno detinjstvo”. Naime, učenici OŠ “Vuk Karadžić” su trčali  u svrhu prikupljanja novčanih sredstva za lečenje malog Maksima Milenkovića iz Belotinca.

Zbog svega toga, a posebno zbog angažovanja tokom trajanja vanrednog stanja Crveni krst je dobio, na proslavi povodom dana opštine, plaketu kao najveće priznanje koje lokana samouprava dodeljuje zaslužnim pojedincima ili ustanovama. –Ova nagrada nam mnogo znači, jer je najznačajnije priznanje koje neko može da dobije za svoj rad u opštini, kao i zato što je prepoznato da smo u svakom trenutku spremni da vršimo svoju funkciju, ali i da obavljamo i mnoge druge aktivnosti koje prevazilaze naše obaveze, a u cilju pomoći onima kojima je pomoć potrebna.

To je i podstrek i obaveza više, zaključuje na kraju razgovora Danijela Kostić, jer i zaposleni i volonteri žele da i u budućem radu opravdaju ovu nagradu, učestvovanjem u rešavanju svih problema, tim pre jer ih, kako kaže, lokalna vlast svih ovih godina prati i podržava u radu.

J.K.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *