Crveni krst: U Doljevcu u toku edukacija mladih volontera

Kamp Crvenog krsta za edukaciju volontera okupio je ovog leta dvadesetak mladih humanitaraca sa teritorije opštine Doljevac, uglavnom učenika osnovne škole, koji su pokazali interesovanje da svojim radom daju doprinos zajednici u kojoj žive. Kamp vode stariji volonteri, njih šestoro, uz svesrdnu podršku radnika ove organizacije. Predvidjeno je da kamp traje pet dana, tokom kojih će novi članovi imati priliku da nauče mnogo toga o Crvenom krstu i bitnim segmentima njegovog delovanja, ali ujedno se i druže i zabave.

Ignjat Jovanović iz Prokuplja, stariji volonter-edukator, davno je naučio da je lepa stvar pomagati drugima, a sada tome, kako kaže u izjavi Radio Koprijanu, uči mladje od sebe. –Deca, učesnici ovogodišnjeg kampa,  vrlo su zainteresovana da nauče nešto novo, spremno su pristupili  svom angažovanju i mislim da će poneti odlične uspomene sa ovog okupljanja.

Za volontiranje u Crvenom krstu se kaže ovaj dvadesetogodišnjak zainteresovao još u nižim razredima osnovne škole, gledajući braću i drugove kako se angažuju na tom polju, a onda je odlučio da se i on tome posveti. –Tokom godina se mnogo toga nauči, steknu se razna iskustva, upoznaju novi ljudi, sklope prijateljstva, s obzirom na to da se slični kampovi tokom leta organizuju i u drugim delovima zemlje. Moji najbolji prijatelji su osobe koje sam upoznao ranijih godina upravo na ovakvim kampovima i družimo se i danas.

Kamp, pored toga što obuhvata razne segmente edukacije, poput učenja o istorijatu Crvenog krsta u svetu i u Srbiji, upoznavanja sa dečjim pravima, učenja o promociji humanih vrednosti, o pružanju prve pomoći i dobrovoljnom davanju krvi, napominje Ignjat, može da bude i vrlo zabavan.

Mladi volonteri odlični su i promoteri, jer su angažovani u svim promo akcijama u organizaciji Crvenog krsta, s namerom da i mladima, ali i onim starijim stanovnicima pokažu da je biti human i pomagati ugroženima, minimum onoga što svako od nas može doprineti zajednici u kojoj živi.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *