Suša povećava rizik od požara, uvećan broj intervencija vatrogasaca na našoj teritoriji

Iako temperature u našoj zemlji još uvek ovog leta nisu prešle 40. podeljak Celzijusove skale, prema rečima meteorologa, nedostatak padavina već je uslovio da ovo leto u Evropi već ponese epitet ekstremnog, jer je jedno od najsušnijih ikada zabeleženih u istoriji čovečanstva.

Tome u prilog ide i informacija da su upozorenja na sušu izdata za veći deo kontinenta, da su česti požari proterali mnoge seljane iz svojih domova, da su mnoge velike reke skoro presušile, što preti da ugrozi poljoprivrednu proizvodnju.

Ne zaobilaze nas ni požari, čiji se broj povećao sa dolaskom sušnog perioda. Kako smo saznali poslednjih dana povećan je broj požara i intervencija vatrogasaca i na teritoriji opštine Doljevac. Svakoga dana ih ima po dva, tri, tokom vikenda i više. Uglavnom gori trava i nisko rastinje i do sada, na sreću, nije bilo požara većih razmera. Medjutim, s obzirom na sušu, ali i ostatke nakon žetve na njivama koje nesavesni ratari, bez obzira na dugogodišnje apele nadležnih, često pale, i u narednom periodu je rizik od izbijanja požara veliki.

Tome u prilog svedoči i najnovija prognoza i upozorenje na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u kojoj se kaže da Srbiju u periodu od 20. do 27. jula očekuje veoma toplo vreme sa maksimalnim temperaturama od 34 do 37 stepeni za vikend, dok će sa početkom naredne nedelje one biti od 37 do 40 stepeni.

Vreme bez padavina i porast maksimalnih temperatura vazduha nepovoljno utiču i na hidrološku situaciju. Naime, vodostaji reka u Srbiji su na veoma niskom nivou, blizu biološkog minimuma, i takva situacija će potrajati do septembra, kažu nadležni.  Ovih dana najniži vodostaji su na Velikoj Moravi, Južnoj i Zapadnoj Moravi i na celom slivu reke Save.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *