Dan maternjeg jezika obeležen i u Doljevcu!

Širom sveta obeležava se Dan maternjeg jezika. Govori se oko 6.000 jezika, a prema prognozama, do kraja 21. veka više od polovine će odumreti.

vlasta cenic 2
Vlasta Cenic sa učenicima u Malošištu (foto privatna arhiva)

Dan maternjeg jezika obeležava se u svetu od 1999. godine kako bi promovisale jezička i kulturna raznolikost, kao i višejezičnost. Ustanovio ga je Unesko u znak sećanja na dešavanja i proteste u Pakistanu kada je Urdu proglašen zvaničnim jezikom.

Statistika kaže da se svake dve nedelje ugasi se po jedan jezik.

Kako kaže profesor srpskog jezika i književnosti, ujedno i pisac za decu, Vlasta Cenić iz doljevačke Osnovne škole „Vuk Karadžić“, osnovno za preživljavanje jezika je da se prenosi deci, da ima institucionalnu podršku, svoje pismo, da se neguje u školama i medijima.

On dodaje da je nivo jezičke kulture i pismenost u Srbiji veoma slab i da status maternjeg jezika i književnosti u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, dugo nije menjan.

U ovdašnjoj školi pored priče na časovima srpskog  jezika o značaju i očuvanju maternjeg jezika, održana je manifestacija „Akcija-Čitalići“. Danas je u preko 100 škola širom Srbije, uključujući i školu u Doljevcu,  održan test o veštinama čitanja i razumevanju pročitanog teksta.

  • Testove su radili učenici od prvog do osmog razreda. Učitelji i nastavnici su zadovoljni ovolikim odzivom, jer je testove rešavalo 180 učenika. U odnosu na prošlu godinu, danas je učestvovao dupli veći broj đaka. – rekao je izjavi za naš radio profesor i književnik Vlasta Cenić.

Učenik šestog razreda, ujedno i učesnik današnjeg testa, kaže da je za njega očuvanje maternjeg jezika izuzetno važno.

  • Želim da očuvamo naš maternji jezik. Sve više u razgovoru sa vršnjacima koristimo strane reči , poput „hejtujem te“, „nisam u fulu“ „OK“, „kul“ i slično. Ako nemamo svoj jezik kao narod nećemo ni postojati. – rekao je on.

Kako ističe profesor i književnik Cenić „Čitalići“ su jedan veliki republički projekat, a učesnici današnjeg testa su nazvani „Čitalići- klikeraši“. Ovaj projekat je izuzetno važan, jer pored pročitanih knjiga, deca  uče o veštinama i razumevanju pročitanih tekstova . Inače, postoje dve takmičarske grupe, a to su klikeraši i kreativci. Kreativci će krajem februara početi da donose svoje dnevnike na ocenjivanje. Potrebno je  da učenici odaberu najmanje tri knjige za svoje dnevnike , s tim da to ne budu dela iz obavezne lektire.

  • Inače ovo je samo jedan deo naše akcije „Čitalići“, uskoro nas očekuju „Čitalići-kreativci“ , a to su oni učenici koji su vodili dnevnike čitanja. Mi smo prošle godine imali republičke pobednike i nadamo se da ćemo opet ostvariti sličan rezultat u ovom zanimljivom nadmetanju. – reko je Vlasta Cenić, koji je jedan od osnivača „Čitalića“.

Deca su učestvovanjem u ovom testu rekla da vole svoj jezik, da žele da uče književni jezik, da žele da sačuvaju lepotu svog narodnog jezika odnosno maternjeg jezika, kaže Cenić

Na kraju dodajmo i to da očuvanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma su ključ za  očuvanje nacionalnog identiteta.

M. Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *