Danas isplata 30 evra korisnicima socijalne pomoći, prijava za vakcinisane od 1.juna

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali danas je potvrdio da je jutros počela uplata prvih 30 evra u dinarskoj protivvrednosti za 143.313 korisnika novčane socijalne pomoći i za 9.500 lica lišenih slobode.

„Svesni smo da je pomoć najpotrebnija našim najstarijim građanima i korisnicima novčane socijalne pomoći. Oni se nisu prijavlјivali za ovu pomoć države, već im novac direktno leže na račune. Tako su penzioneri juče dobili prvih 30 evra, a danas će novac biti na računima i svim korisnicima socijalne pomoći i licima lišenim slobode. Nakon što smo prošle godine pomogli građanima sa jednokratnom novčanom pomoći u iznosu od 100 evra, nastavili smo sa tom podrškom i ove godine, s obzirom na to da smo svesni da je pandemija na sve na neki način uticala i da je lјudima potrebna podrška. Građani sada konačno mogu da vide koliko je naša država jaka, stabilna, jer je u krizi pokazala da ima kapacitet da brine i o privredi i o građanima“, naveo je on.

Mali je podsetio da oko milion i 700 hilјada penzionera u Srbiji u septembru mogu očekivati uplatu od 50 evra, a drugih 30 evra u novembru. Uplata u iznosu od 60 evra za ostale građane počinje 12. maja, a očekuje se da će svima novac na računima biti do 20. maja, dok drugih 30 evra mogu očekivati u novembru.

„Više puta sam pominjao da je za nas potrošnja veoma važna. Sve što dajemo našim građanima se u velikom delu vraća u budžet, lјudi troše, kupuju proizvode. Nakon prošlogodišnje podrške u iznosu od 100 evra rezultat je bio vidlјiv, jer smo u doba najveće ekonomske krize ikada, imali veoma mali pad privredne aktivnosti. U Srbiji nisu zatvarane fabrike i nisu zatvarana radna mesta, kao u nekim značajno razvijenijim ekonomijama od naše“, objasnio je ministar.

U drugoj polovini maja uplatu od 100 evra mogu očekivati Srbi na Kosovu i Metohiji, uklјučujući i decu, a nezaposlenima u južnoj pokrajini će biti uplaćeno po 200 evra.

Nezaposleni u ostalom delu Srbije u junu će dobiti pomoć od 60 evra.

Pored ove vrste pomoći, ministar Mali napominje da je izuzetno važno vakcinisati se, i podseća da će svi oni koji budu do 31. maja dobili makar jednu dozu bilo koje vakcine od četiri dostupne u Srbiji, dobiti još po 3.000 dinara. Prijava će trajati od 1. do 15. juna, a pravo na prijavu će imati građani stariji od 16 godina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *