Danas je Ognjena Marija-Sabor u Pukovcu

Danas se slavi spomen na svetu mučenicu Marinu, u narodu poznatiju kao Ognjena Marija. Kao i praznici svetiteljki koji za njom slede, Blaga Marija i Trnova Petka, ni Ognjena Marija u crkvenom kalendaru nema crveno slovo, ali ovaj praznik jako je poštovan u srpskom narodu, obeležava se i kao Sabor u Pukovcu.

Ovaj praznik svrstava se u veoma poštovane praznike u narodu, posebno među ženama, tako da se na današnji dan ništa ne radi, niti u polju niti se nešto drugo uzima u ruku da se radi. U narodnom predanju čuvaju se primeri o vatri ili gromovima koji su u vrele praznične dane spalili žito, seno i domove ljudi koji su se ogrešili radeći na praznik Ognjene Marije.

Sveta Marina rođena je krajem trećeg veka, tokom vladavine cara Dioklicijana u Južnoj Anadoliji, u Antiohiji. Kao jedinica neznabožačkih roditelјa, krstila se u 12. godini, zbog čega je se otac odrekao. Zbog vere u Gospoda, posle teških muka, posečena je mačem u 16. godini. Nјene mošti postadoše čudotvorne i iscelitelјske, pa su oduvek poštovane. U narodu se veruje da je Ognjena Marija sestra Svetog Ilije i Svetog Pantelejmona. Kao i oni, spada u ognjevite svece.

Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine “gori nebo i zemlja”, ne rade nikakvi poslovi, kako po kući, tako i u polju. Veruje se da je grmljavina na Ognjenu Mariju loš znak. To može da znači da je pred nama teška i sušna godina, a stariji tvrde da grmljavina ukazuje na bolest i siromaštvo.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *