Danas je Sveti Ilija- Sabor u Malošištu

Danas je Sveti Ilija, u narodu se naziva i Gromovnik. Smatra se najsilovitijim među ognjenim svecima, pa se svetkuje s ogromnim strahopoštovanjem. Sinoć je u crkvici u Malošištu održana večernja služba, a danas, 2.avgusta, meštani Malošišta slave ovaj praznik, kao seoski sabor.

Na dan kad se slavi Sveti Ilija u dosta gradova i sela organizuju se vašari, kao što je to slučaj u Malošištu, a on spada u najpoštovanije svetitelje među Srbima, rame uz rame sa Svetim Nikolom, Svetim Đorđem i ostalima. Među Srbima postoji izreka “Od Svetog Ilije, sunce sve milije”.

Prorok, čudotvorac i revnosni čuvar vere Božje, sveti Ilija rođen je gradu Tesvitu, zbog čega je i nazvan Tesvićanin. Bio je među prorocima koji su se na Tavoru poklonili sinu Božjem na dan Preobraženja Gospodnjeg, pa se zato lik Svetog Ilije slika na preobraženskim prazničnim ikonama. Veruje se da nije umro već da se živ, plamenim kočijama, vazneo na nebo pa se ta scena slika na prazničkim ilindanskim ikonama.
Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se na njegov praznik ne radi u polju, niti se ulazi u vinograde – da se ne bi navukao gnev svetitelja. Ukoliko danas grmi, propašće sav rod oraha i lešnika. Osim toga, u to doba godine haraju stomačni problemi, takozvani “ilinštak”, te zato mnogi izbegavaju da budu neumereni u jelu i piću kako ih ne bi stigla “kazna” u vidu stomačnih problema.

Čak se kaže da je danas do podneva leto, od podneva jesen. Med koji se vadi na ovaj veliki praznik služi kao lek.

M.J. Foto M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *