Danas počinje Likovna kolonija Orljane 2021.

Danas počinje Likovna kolonija u Orljanu, sada već tradicionalna manifestacija, koja se organizuje u okviru Sabora Sv. Jovana Krstitelja. Kao stecište mnogobrojnih likovnih umetnika godinama unazad, Orljane je postalo značajno umetničko središte likovnih stvaralaca iz mnogih delova naše zemlje, ali i šire.

O razvoju ove manifestacije svedoči i podatak da je tokom godina dobila internacionalni karakter, jer su se pozivu organizatora odazvali i umetnici iz inostranstva, a ovo je njihovo 13. okupljanje. Prvi put stižu slikari sa Kosova i Metohije, a ove godine biće ukupno 11 likovnih stvaralaca učesnika kolonije.  U Orljane stižu Janko Piljak iz Beograda, Duška Duca Radović iz Beograda, Olivera Lola Adžić iz Beograda, Jelena Stošić iz Niša, iz Štrpca prvi put u naš kraj na koloniju stižu Petar Petrović i Filip Ristić, a tu su i Boža Milić i Vlada Bogićević iz Niša, Vladeta Deletić iz Kostolca i Ivica Andjelković i G. Hana. Domaćin je Goran Nikolić iz Doljevca.

Kolonija zvanično počinje u 12 časova, okupljanjem umetnika i organizatora, a u planu je da bude održan i minut ćutanja u sećanje na nekadašnje stalne učesnike kolonije i drage goste ovog kraja, slikare Budimira Cvetkovića i Vinka Dimitrijevića koji su nažalost preminuli od korone.

Likovna kolonija trajaće nedelju dana, a svaki od slikara ostaviće po tri dela, koja će dopuniti bogatu zbirku koju Javna biblioteka poseduje, kaže u izjavi za Radio Koprijan direktor ove ustanove Bogi Mitić. Slikari su po tradiciji smešteni kod gostoprimljivih orljanskih domaćina, kojima će takodje ostaviti po jedno umetničko delo.

Svi radovi biće izloženi završne večeri Sabora 6.jula na brdu Kukumiga, a nakon toga postaće deo stalnog bibliotečkog fonda likovnih dela.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *