Dečja nedelja u Doljevcu: Poseta kabinetu predsednika opštine i priredbe za najmladje

Dečja nedelja nizom aktivnosti za najmladje obeležava se i u opštini Doljevac. Tradicionalno, za predškolce i prvake organizovan je prijem u kabinetu predsednika opštine Doljevac, a sa malim gostima razgovarali su zamenik predsednika opštine Miloš Vukotić i načelnica opštinske uprave Gordana Cvetković.

Takodje, poznati dečji animatori u poseti su školama u Doljevcu, Malošištu, Belotincu i Pukovcu. Sa najmladjima se druže poznati umetnik, kantautor i pisac velikog broja knjiga Srdjan Živković Sidja i glumac Gile Branković. Kao i svake godine, djacma prvacima podeljene su članske karte biblioteke.

Program za najmladje u Predškolskoj ustanovi „Lane“, redukovan je zbog epidemiološke situacije u zemlji, te nema većih okupljanja, već je svaki vaspitač za svoju grupu organizovao zanimljive aktivnosti vezane za ovaj dan, rade se čestitke „Drug drugu“, puštaju baloni i crta na betonu.

Inače, Dečja nedelјa obeležava se na našim prostorima  od 1934. godine, tokom prve nedelјe oktobra. Od 1987. godine je na predlog organizacije „Prijatelji dece Srbije“ uvedena u Zakon o društvenoj brizi o deci. Osnovni dokument za planiranje i sprovođenje aktivnosti tokom Dečije nedelje je Konvencija Ujedinjenih nacija o pravima deteta, usvojena 1989. godine, a programski cilјevi projekta se iz godine u godinu prilagođavaju potrebama i problemima dece.

U realizaciji aktivnosti Dečije nedelјe na nacionalnom i lokalnom nivou učestvuju mnogobrojne vladine institucije, udruženja građana, obrazovne i ustanove za brigu o najmladjima, kao i ugledni pojedinci posvećeni deci. Dečija nedelјa podstiče dalјi razvoj uslova za bolјi položaj deteta i podseća sve relevantne društvene aktere na neophodnost pružanja obrazovne, socijalne, zdravstvene, kulturne i finansijske podrške svakom detetu u našem društvu.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *