Dečja nedelja u Malošištu- Izložba kućnih ljubimaca i humanitarna akcija „Čepom do osmeha“

Danas je obeležen „Žuti dan“ u školi u Malošištu, a učenici od 1. do 4. razreda otišli su korak dalje pa su organizovali izložbu kućnih ljubimaca u školskom dvorištu.

Kako kaže psiholog škole Danijela Ibrahim veoma je važno da deca razvijaju empatiju ka životinjama i time  stiču i dragocena životna iskustva i saznanja o svetu koji nas okružuje.

  • Brojna istraživanja su pokazala da životinje na mališane imaju veoma pozitivan uticaj – od psihološkog koji se ogleda u smanjivanju stresa i anksioznosti, do fiziološkog, koji se ogleda u jačanju imuniteta i smanjivanju rizika od alergija. Ljubav prema životinjama kod dece treba podsticati i ohrabrivati, ali decu ujedno treba i naučiti kako da se pravilno ophode prema njima. Odrastanje sa životinjama i briga o njima mogu decu da nauče značajnim životnim lekcijama- kaže psihilog Danijela Ibrahim.

Sa ovom konstatacijom saglasna je i učiteljica prvog razreda OŠ „Vuk Karadžić“ izdvojenog  odeljenja u Malošištu Danijela Mitrović koja kaže da je cilj i svrha izložbe kućnih ljubimaca u školskom dvorištu postignut. Deca su se divno zabavila i predstavila svoje kućne ljubimce.

  • Deca postaju odgovornija i uče se radosti i lepoti pomaganja drugima. Uz životinje deca otkrivaju svet prirode i uče kako se životinje ponašaju u svojim staništima. Deljenje i igra sa kućnim ljubimcima decu uči poštovanju tuđih osećanja. Uz kućne ljubimce deca uče i kako da izraze svoja osećanja. Želim da naglasim i da igrajući se sa životinjama deca će manje vremena provesti uz elektronske uređaje– dodaje učiteljica Danijela.

Takođe, učenici od 1. do 4. razreda sakupili su i plastične čepove i  plastičnu ambalažu predali su fondaciji “Čepom do osmeha”, koja će pomoć usmeriti tamo gde je najpotrebnija.

  • Ova akcija, se tradicionalno sprovodi u našoj školi, sve je popularnija i  masovnija, što govori u prilog tome da su naši đaci jako svesni potrebe da pomognu svojim vršnjacima, bilo da su to bolesna deca iz njhovog okruženja ili neko dete koje ne poznaju, ali kome ovakav vid pomoći i podrške puno znači.  Danas smo predali sakupljenu plastičnu ambalažu i već sutra počinjemo sa da sakupljamo novu količinu čepova. Jako mi je drago što su deca u ovu akciju uključila i svoje porodice, rođake, komšije i tako doprinela njenoj masovnosti, a naravno i mi kao učitelji i nastavnici svojim primerom im dajemo podršku, kaže u izjavi za radio Koprijan učiteljica škole u Malošištu, Danijela Mitrović.

Inače, uloga ove akcije je dvostruka. Ne samo što se pomaže bolesnima, što je njen primarni cilj, nego se i brine o okolini, jer se plastični čepovi ne bacaju, nego sakupljaju i recikliraju.

M.Jovanović/Foto:D.I.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *