Djačke torbe doljevačkih djaka preteške, kažu stručnjaci

ranacPreteški ranci koje djaci stavljaju na svoja ledja svakoga dana tema su lekara i zabrinutih roditelja već neko vreme. Medjutim, bez obzira na to što se svi slažu u oceni da veliko opterećenje na kičmu može prouzrokovati ozbiljne zdrastvene probleme, gotovo da ništa po tom pitanju nije uradjeno, niti se radi, tako da su svi izgledi da će mališani na svojim nejakim plećima i dalje nositi teret, neprimeren njihovoj snazi. Sa fizijatrom dr Žaklinom Stanković razgovarali smo o tome.

Dr Stanković se slaže u oceni da su ranci preteški i da,  po standardima, oni nikako ne bi trebalo da prelaze deset odsto težine deteta. To znači da jedan djak prvak koji ima u proseku oko 15 kilograma, ne bi trebalo da na ledjima nosi teret veći od 1,5 kg. Medjutim, gotovo svaki  djački ranac ima nekoliko puta veću težinu, jer kada se pored knjiga i svezaka, tu doda i recimo flašica vode, koju svaki od doljevačkih školaraca nosi svakoga dana, zatim oprema za fizičko, likovno ili neki instrument za muzičko, težina djačke torbe može da dostigne i neverovatnih 6 kilograma. Pitali smo doktorku Stanković šta 6 kilograma tereta na ledjima djaka može da prouzrokuje?

Gotovo sigurno to će imati za posledicu loše držanje tela i slabost mišića sa jedne strane, naročito ako se ranac nosi na jednom ramenu, zatim deforimitete kičme, poput skolioze, koja se jako često otkriva kod dece. Dok sam radila sistematske pregled na teritoriji opštine Doljevac oko 70 odsto dece imalo je nepravilno držanje, a 40 posto njih već je imalo skoliozu kičme. Takodje, primetan je značajan procenat onih sa ravnim tabanima. Skolioza je pomeranje kičme u stranu i ne može da se izleči, kaže naša sagovornica.-Zato se, kao mera prevencije,  peporučije fizička aktivnost, poput plivanja kao jednog od najboljih načina za očuvanje skeletnog sistema.

Škole bi morale da porade na rešavanju tog problema, ističe dr Stanković, i da naprave ormariće za odlaganje viška knjiga, kako deca ne bi svu potrebnu literaturu svakoga dana nosila od kuće do škole i nazad. To jeste investicija, koja zahteva ulaganja, ali i te kako potrebna zarad očuvanja zdravlja dece. I klupe i stolice moraju biti odgovarajuće, pa bi škole pri kupovini inventara trebalo da vode računa ne samo o ceni već i o odgovarajućim standardima koji bi trebalo da budu ispunjeni. Medjutim, pošto i dalje veoma mali broj škola ima ormariće za knjige, a doljevačka osnovna škola nije medju njima, lekari upozoravaju roditelje da povedu računa kakve torbe kupuju školarcima.

Takodje,  bitno je da roditelji pri kupovini školske torbe obrate pažnju da li ranac ima tzv. anatomska ledja,  da li se nosi na oba ramena i da li je obeležen trakicama kako bi dete i u saobraćaju bilo bezbedno.

Takodje je preporučljivo izbegavati ruksake sa metalnim konstrukcijama, jer su teži.

Deca, takodje,  moraju da nauče da pravilno sede, a nije preporučljivo ni da se naslanjaju na lakat dok pišu.

J.Kozomara

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *