Doljevac i Žitorađa na začelju tabele po spoljnotrgovinskoj razmeni

Prema podacima o spoljnotrgovinskoj razmeni na području koje pokrivra Privredna komora Srbije, odnosno Regionalna privredna komora Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga za 2018. godinu, ukupan spoljnotrgovinski promet iznosio je 2,7 milijardi dolara. Ova brojka predstavlja povećanje u odnosu na 2017.godinu  od 212 miliona dolara  ili 8 procenata. Vrednost ostvarenog izvoza veća je za 141 milion dolara, a uvoza za 71 milion dolara.

U strukturi razmene, Nišavski upravni okrug u ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmeni učestvuje sa 54%, Pirotski upravni okrug sa 34% i Toplički sa 12%. Ono što je evidentno, pokrivenost uvoza izvozom iznosi 136%, dok je na nivou Republike Srbije pokrivenost uvoza izvozom 74%.

Što se tiče spoljnotrgovinske razmene na nivou gradova i opština, koje obuhvata Regionalna privredna komora, na prvom mestu je grad Niš sa 1.210 miliona dolara, zatim grad Pirot sa  oko 892 miliona dolara razmene, a zatim slede grad Prokuplje i opština Aleksinac.

Na začelju tabele nalaze se opštine Gadžin Han, Žitorađa, Doljevac, Bela Palanka i Ražanj.

Za razliku od ostatka Srbije, Nišavski, Toplički i Pirotski okrug imaju u spoljnotrgovinskoj razmeni sa svetom veći izvoz od uvoza.

U strukturi razmene, najveće učešće na nivou država u 2018.godini imale su Nemačka i Italija, a zatim slede Ruska federacija, Turska, Francuska i Velika Britanija. Razmena kompanija sa područja RPK Niš i EU iznosila je 1,6 milijardi dolara.

Proizvodi koji dominiraju u strukturi izvoza su proizvodi od gume, cigarete, setovi provodnika za vozila, delovi za sedišta, motori, generatori i elektronski sklopovi. Prema ovoj statistici najveći izvonici su Tigar Tyres, Filip Moris i Leoni .

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *