Doljevac još uvek bez „plavih koverti“

Na obuku rezervnog sastava ove godine će biti pozvano 600 ljudi koji nisu služili vojni rok ili su služili “civilno”, bez oružja, a obuka će trajati 15 dana. U opštini Doljevac, prema našim saznanjima još uvek nije stigla ni jedna plava koverta, ali to ne znači da ih neće biti. Ova obuka se sprovodi da bi se obučili mlađi muškarci, starosti između 30 i 35 godina. Što se tiče onih koji ne žele da upotrebljavaju oružje i pozivaju se na prigovor savesti, biće raspoređeni u jedinice civilne zaštite i proći će obuku bez oružja. Ako je neko sprečen, ima pravo na odlaganje, a ako se neko ne odazove, kazna je 50 hiljada dinara.

Tokom godine, u skladu sa potrebama Vojske Srbije, biće pozvano na obuku nekoliko stotina vojnih obveznika iz ove kategorije kako bi stekli osnovna vojnička znanja, navodi se u saopštenju. Ova obuka se sprovodi da bi se popunile jedinice Vojske Srbije muškarcima iz rezervnog sastava mlađih godišta.

U Ministarstvu odbrane podsećaju da je prošlog oktobra prvi put organizovano obučavanje muškaraca iz rezervnog sastava koji nisu odslužili vojni rok. Na obučavanje, u centre za osnovnu obuku Vojske Srbije na prvi deo obučavanja – osnovnu obuku, tada je upućena prva grupa vojnih obveznika koji su prevedeni u rezervni sastav (stariji od 30 godina), a koji nisu odslužili vojni rok.

Svi oni koji su u radnom odnosu, a pozvani su na vežbu, dobijaće uobičajenu platu. Takođe, zaposlenim osobama biće plaćeni i svi prateći troškovi: putni, zdravstveno osiguranje, smeštaj i hrana.

Sa druge strane, oni koji nisu osigurani po osnovu zaposlenja ili obavljanja samostalne delatnosti, zatim poljoprivrednici, kao i oni koji primaju penziju ili novčanu naknadu zbog privremene nezaposlenosti za vreme vršenja službe u rezervnom sastavu, pripada novčana naknada u visini neto plate po činu i dužnosti profesionalnog vojnika čina razvodnika.

Tokom ove godine planirano je njihovo upućivanje u centre za specijalističku obuku Vojske Srbije. Za 2019. planirana su dva termina za osnovnu obuku – u maju i novembru.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *