Doljevački vrtić “Lane” ne prima u kolektiv nevakcinisanu decu

IMG-017a09e40e7e0bb40abfa2da243d44ef-VNevakcinisana deca više neće moći u vrtić, nova je mera koju zdravstveni organi u našoj zemlji sprovode kao nužnu meru u prevenciji širenja zaraznih bolesti, pre svega malih boginja, čija je epidemija prisutna na teritoriji Kosova.  Tog pravila pridržavaju se i u vrtiću “Lane” u Doljevcu, kažu u toj ustanovi.

Naime, pedijatri neće više roditeljima  davati potvrde kojima se dokazuje da je dete zdravo za kolektiv, ukoliko nije uredno vakcinisano, što se pre svega odnosi na MMR vakcinu, koja štiti od malih boginja, a koju je prema poslednjim podacima, u Nišavskom okrugu, primilo svako drugo dete. Ovo je još jedna od mera koju je zdravstveni sistem primenio upravo zbog povećanog rizika od epidemije malih boginja, te takvo dete bez neophodne potvrde, neće moći u vrtić.

Ova mera striktno se sprovodi i u doljevačkoj predškolskoj ustanovi “Lane”, potvrdila nam je direktorka vrtića Milkica Stanković,  te u njihov kolektiv neće biti primljeno ni jedno dete čiji karton vakcinacije nije ispunjen svim propisanim vakcinama koje je dete primilo, a što pedijatar svojim potpisom mora da potvrdi.

Naime, u celoj zemlji, ali naročito u ovom kraju je smanjena vakcinisanost dece MMR vakcinom, zbog čega preti da se naruši kolektivni imunitet i na taj način poveća šansa za nastanak epidemije malih boginja. Za sada je  ipak, situacija stabilna i pod kontrolom, rečeno  je u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Na sreću, do sada u Nišavskom okrugu nije potvrdjen ni jedan slučaj obolevanja, iako je  postojala sumnja na male boginje kod jednog deteta.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *