Dom zdravlja Doljevac: Vakcinacija protiv gripa i koronavirusa svakog dana od 7 do 19 sati

Doljevački Dom zdravlja dobio je 680 doza vakcina protiv sezonskog gripa instituta „Torlak“.  Za građane starosti preko 65 godine obezbeđeno je 300 uvoznih vakcina, a za  pacijente starosti od 18 do 65 godina 380 Torlakovih vakcina. Građani mogu da se vakcinišu radnim danima od 7 do 19 sati u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Lekari dodaju da pored vakcine protiv sezonskog gripa građani mogu istog dana da prime i vakcinu protiv koronavirusa.

Prioritet u vakcinaciji protiv sezonskog gripa, baš kao i protiv kovida, imaju trudnice, osobe sa hroničnim bolestima pluća i srca, malignim oboljenjima, kao i zdravstveni radnici i oni koji su smešteni ili zaposleni u socijalno-zdravstvenim ustanovama.  Građani mogu da se vakcinišu trovalentnom Torlakovom  vakcini starosti od 18 do 65 godina. Doktori napominju da građani bez ikakvog rizika istog dana mogu da se imunizuju i vakcinom protiv sezonskog, ali i korona virusa.

Zainteresovani građani, nakon pregleda kod svog izabranog lekara, mogu primiti Torlakovu vakcinu protiv sezonskog gripa, ali i vakcinu protiv koronavirusa, pri čemu se vakcine daju u različite ekstremitete. Takođe, za vakcinaciju protiv sezonskog gripa građani se mogu prijaviti i preko Portala eUprave.

Kako navode iz ove ustanove, obavezna imunizacija sprovodi se kod trudnica, dijabetičara, osoba sa hroničnim bolestima pluća i srca, osoba sa malignim i drugim oboljenjima, kao i kod onih koji su smešteni ili zaposleni u socijalno-zdravstvenim ustanovama.

Dodaju, da je period stvaranja imuniteta dve do tri nedelje posle primanja vakcine i da laboratorijski virus gripa nije potvrđen u Srbiji, pa je ovo  pravo vreme da se osetljive kategorije pacijenta vakcinišu.

Takođe, osobe kod kojih je prošlo šest meseci od revakcinacije mogu da prime treću dozu ukoliko su dobili poruku od eUprave da je prošlo 180 dana od imunizacije drugom dozom protiv koronavirusa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *