Dr Sunčica Denić za radio Koprijan: “Kultura i obrazovanje oslikavaju stanje društva”

drDa stanje u kulturi deli sudbinu društva najbolje mogu da potvrde oni koji u toj oblasti rade. Kada se štedi  nekako je najlakše uzeti upravo od kulture, i upravo o tome, ali i o stanju u obrazovanju i društvu uopšte, razgovarali smo sa dekanom Pedagoškog fakulteta u Vranju i književnicom dr Sunčicom Denić, koja je u Doljevcu održala tribinu na upravo završenim “Kočićevim danima”.

Kultura prati sudbinu društva, a u situaciji kada se od nečega ili nekoga mora uzeti nekako je najlakše uzeti upravo od nje, ističe dr Denić. –Čini se da je to jedna ista priča koja je aktuelna na žalost već duže vreme. Iako se prva promoviše, od kulture se najviše uzima, tako da je postala  sluškinja politike. Medjutim, bez obzira na to kultura opstaje i to je jako bitno istaći.

-Isto tako, kaže, i književna scena, kao uostalom i mnogo toga drugog u  Srbiji danas, nije u sjajnoj situaciji i to po mnogo čemu. Po pitanju statusa književnika i izdavaštva naročito.  Objavljivanje umetničkih i naučnih časopisa, palo je na jako niske grane, govoto da nemate gde da objavite poeziju danas. Čini mi se da se nekako razvodnjavaju i udruženja, koja su postala samo sindikalne organizacije, a ne služe svojoj osnovnoj svrsi, negovanju te više estetike. I ono što je boljka svih nas sa juga, a to je da se sve vrti oko Beograda, i samo mali deo van tog centra može da se istakne i dodje do izražaja.

Na naše pitanje koliko se danas u Srbiji ceni obrazovanje i ima li diploma “cenu” dr Denić, kaže da  obrazovanje ide silaznom putanjom, a tako se  i ceni. – To je reciprocitet, znate. I obrazovanje je jako nisko palo. Zvanični podaci govore da sada na onim fakultetima, na kojima je ranije bilo jako teško doći do indeksa, sada imamo  mesta čak i na budžetu. Razloga za to je više. Ima i mnogo privatnih fakulteta, sve je više mladih koji odlaze u inostranstvo na studije, a društveno-humanističke nauke više nisu toliko popularne. Tako da mogu samo reći da je stanje i u kulturi i u obrazovanju jedna refleksija ovog društva, jer oslikava to stanje  u Srbiji danas, kaže dr Sunčica Denić.

J.K.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *