Drastičan skok pozitivnih na koronu u opštini Doljevac

Korona virus “divlja” i u opštini Doljevac, poslednjih dana zabeležen je drastičan skok pozitivnih na ovu vrstu infekcije. Prema našim saznanjima veliki broj građana javlja se sa simptomima respiratornih infekcija ili simptomima koji liče na zaražavanje korona virusom, a skoro polovina testiranih je i pozitivno na prisustvo virusa. Zbog toga je  ova služba produžila radno vreme pa tako svakog radnog dana i vikendom radi u vremenu od 7 do 22 časa.

Kako smo saznali većina obolelih od kovida-19 je radno sposobno stanovništvo koje radi u većim kolektivima.

Doktori napominju da najveći broj trenutno zaraženih ima blagu kliničku  ili se malo osećaju loše, boli ih glava, imaju temperaturu koja nije preterano visoka. Boli ih grlo i simptomi  liče na prehladu i grip, tako da se infekcija kovidom u poslednje vreme  teško se razlikuje i da je testiranje glavni pokazatelj zaražavanja. Prema podacima oko 50 odsto bude pozitivno na virus korone na dnevnom nivou od ukupnog broja testiranih, što je izuzetno visoka brojka.

Lekari dodaju da su glavni simptomi omikron soja glavobolja, kijavica i bol u grlu, umor, bolovi u telu i mišićima, kratkoća daha ili problemi sa disanjem, mučnina, povraćanje i dijareja. I istakli su da građani ne treba da se leče sami i čekaju misleći da će simptomi proći sami od sebe već da se jave lekaru.

Takođe, interesovanje za vakcinaciju je drastično opalo. Dodaju, da je vakcinacija i dalje najbolji način, i jedino rešenje, da se zaštitimo od korona virusa, bez obzira koji soj je u pitanju.

I broj hospitalizovanih pacijenta rast i  to su uglavnom teške kliničke slike.

Većina pacijenata koji zahtevaju hospitalizaciju u ovo talasu su osobe u osmoj i devetoj deceniji života sa teškim bolestima, neregulisana hipertenzija, dijabetes, kardiovaskularni bolesnici i kad se pojavi kovid kod takvih bolesnika, ona bude znatno teže nego kod mlađih osoba.

Mlađe osobe, odnosno veći broj pacijenata koji se javlja u doljevačku kovid ambulantu, imaju lakšu kliničku sliku koja ne zahteva kiseoničku potporu, odnosno hospitalizaciju.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *